Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.05.28

A stabilitási „félelem” sújtotta az aranyat Múlt héten a Fed három hivatalnoka adott hangot a túlzottan kis mértékű volatilitás miatti aggodalmának, ami szokatlan jelenség, mivel a hivatalnokok rendszerint a túlzottan nagy mértékű volatilitás miatt aggódnak.

IronFX napi elemzés:

A stabilitási „félelem” sújtotta az aranyat  Múlt héten a Fed három hivatalnoka adott hangot a túlzottan kis mértékű volatilitás miatti aggodalmának, ami szokatlan jelenség, mivel a hivatalnokok rendszerint a túlzottan nagy mértékű volatilitás miatt aggódnak. Aggályuk az volt, hogy a befektetők túl magabiztossá válnak a jövőt illetően, ami arra ösztönzi őket, hogy több kockázatot vállaljanak, ami paradox módon fokozza a jövőbeli szélsőséges mozgások valószínűségét. A piacok azonban figyelmen kívül hagyják az elhangzottakat. A jövővel kapcsolatos félelem hiánya tegnap sújtotta a nemesfémek piacát, mivel az arany a szimmetrikus háromszögének alsó határa alá csökkent, majd összeomlott (2,1%-kal csökkent), az ezüst pedig 1,3%-os csökkenést könyvelhetett el az utóbbi 24 órában (lásd az alábbi technikai kommentárt).

 • Az összeomlás néhány közvetlen fundamentális oka többek között: Az USA-beli részvények tovább emelkedtek rekordnagyságú tartományba; azon spekuláció, hogy Poroshenkó Ukrajna elnökévé való megválasztása enyhíti a feszültséget az ország és Oroszország között; a vártnál kedvezőbb USA-beli adatok, ami fokozza annak valószínűségét, hogy a Fed tovább csökkenti monetáris ösztönzését; alábbhagyott a remény, hogy Indiában az utólagos választások hatására fellendül az aranyimport; valamint azon aggály, hogy Kína arany iránti kereslete csökken. Az utóbbi ponttal kapcsolatban a Bloomberg számításai szerint Kína Hongkongból érkező nettó aranyimportja a márciusi 80,6 tonnáról 65,4 tonnára csökkent áprilisban (egy évvel ezelőtt 75,9 tonna volt). Az arany ára csökkent annak ellenére, hogy tegnap jelentős, 0,5%-os emelkedés következett be az aranyba történő befektetésekben a tőzsdén kereskedett eszközök (ETP) körében, ami által a tegnapi napig behozta az ETP-befektetések májusi, 0,9%-os csökkenésének több mint felét.
 • Az arany csökkenése mögött nagyobb távlatokban valószínűleg az áll, amit a Fed hivatalnokai mondtak: a jövőbe vetett bizalom fokozódása, amely minden eszköz árát illetően a historikus és származtatott volatilitás csökkenéséhez vezet. Mivel csökken a volatilitással kapcsolatos piaci várakozás, a befektetők kevésbé érzik a biztonsági befektetési eszközök iránti szükségletet ahhoz, hogy megvédjék magukat a jövőbeli váratlan problémák ellen. Mivel a technikai kép változik, és az arany több fundamentális támasza megsemmisül, csak azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a fém ára ismét csökkenés elébe néz.
 • A devizapiacokat illetően a dollár tegnap általánosságban erősödött, és változatlan volt vagy erősödött az összes G10 devizával és az általunk követett legtöbb feltörekvő piacokbeli devizával szemben (az egyedüli kivétel a KRW). Legnagyobb erősödését az angol fonttal szemben könyvelhette el, amely tegnap gyengült, miután az Egyesült Királyság BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyásainak száma áprilisban a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ami jelzi, hogy a jelzálogkölcsön-szabályozások területén eszközölt megfontolt megszorítás hatást gyakorol a lakáspiacra, ezáltal csökken annak szükségessége, hogy a Bank of England kamatlábakat alkalmazzon erre a célra. Az EUR/USD pár a múlt héten elért új kereskedési tartományban marad az Európai Parlamentbeli választások eredményei ellenére. Az 1,3612-es minimum szint egyértelmű áttörése szükséges ahhoz, hogy kedvet kapjak a pár eladásához.
 • Ma: Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint áprilisban éves szinten 1,1%-kal emelkedett, amely a márciusival azonos ütemű. Ezáltal a 3 hónapos mozgóátlag éves szinten változatlanul +1,2% marad. Az eurozóna pénzkínálati adatának kulcsfontosságú pontja az, hogy a banki kölcsönzés vajon növekszik-e. Eddig a jelek szerint nem ez a helyzet. A magánszektor teljes hitelnövekedési üteme márciusban rekordnagyságú, éves szinten 2,5%-os csökkenést könyvelhetett el, miközben a kölcsönöknél éves szinten 2,2%-os a csökkenés, amely nincs messze a rekordnagyságú, -2,3%-os értéktől. Ezért van az, hogy amikor az EKB fontolóra veszi a további könnyítést, valószínűleg bevezet néhány olyan intézkedést, amelyek célja a magánszektornak nyújtott finanszírozás növelése, például eszközfedezetű értékpapírok vásárlása. Ilyen jellegű intézkedések nélkül csupán nagyobb likviditást nyújtani a bankoknak bizonyos mértékben olyan, mintha csak egy húrt pengetnénk. A német májusi munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,7% maradt. Az eurozóna végleges májusi fogyasztói bizalmi indexét is közzéteszik, amely az előrejelzés szerint a kezdeti becsléssel azonos. Az USA-ban csak az MBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások látnak napvilágot a május 23-án véget ért hétre vonatkozóan.

Az EUR/USD pár csökkenése ismét megállt az 1,3612-es szinten

 • Az EUR/USD pár ismét támaszszintre talált az 1,3612-es (T1) korláton, és valamelyest emelkedett. Mindkét momentum mutatószámunkat és az árfolyam mozgását összehasonlítva pozitív divergencia marad érvényben. Amint azt a korábbi elemzésekben említettem, a napi grafikonon lehetséges „piercing line” gyertya alakzat azonosítható, miközben az árfolyamot továbbra is támogatja a 200 napos mozgóátlag. Ennek eredményeképpen nem zárható ki a következő növekvő hullám, és talán tesztel majd az 1,3685-ös (E1) ellenállásszint közelében. Mindazonáltal túl korai megállapítanunk az új növekvő trend kialakulását, és bármely bika jellegű hullámot továbbra is korrekciós hullámnak tekintek.
 • Támaszszint: 1,3612 (T1), 1,3475 (T2), 1,3400 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3685 (E1), 1,3745 (E2), 1,3790 (E3).

 

Az USD/JPY konszolidált a 102,00-es szint közelében

 • Az USD/JPY pár megpróbálta felfelé áttörni a 102,00-es (E1) akadályt, de ez nem sikerült, és visszatért az alá. A 102,00-es (E1) korlát egybeesik a 200 periódusú mozgóátlaggal, ami által az ellenállásszinti tartomány még erősebb. Az MACD – bár bika jellegű tartományban van – indító vonala alá csökkent, miközben az órás momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása közötti negatív divergencia érvényben marad. Ezért nem zárnám ki a következő medve jellegű hullámot, amely talán ezúttal támaszszintként teszteli a 101,60-as (T1) sávot. Kitekintve, az USD/JPY pár hosszú távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
 • Támaszszint: 101,60 (T1), 101,10 (T2), 100,80 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,00 (E1), 102,35 (E2), 102,70 (E3).

 

Az EUR/GBP pár csökkenő trendje továbbra is érvényben van

 • Az EUR/GBP pár valamelyest emelkedett, és a 0,8080-as (T1) támaszszint és a 0,8130-as (E1) ellenállásszint között maradt. Az RSI növekvő útvonala folytatódik, miközben az MACD indító vonala felett van, és úgy tűnik, hogy készen áll a zérus vonal tesztelésére. Ezért lehetséges a további emelkedés és a 0,8130-as (E1) ellenállásszinti tartomány tesztelése. Amíg azonban az árfolyam alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket ér el mindkét mozgóátlag alatt és a kék csökkenő trendvonal alatt, továbbra is negatív képet látok. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamot a 0,8080-as (T1) szint alá vigyék, várhatóan megcélozzák a következő támaszszintet (0,8035 -T2).
 • Támaszszint: 0,8080 (T1), 0,8035 (T2), 0,8000 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8130 (E1), 0,8200 (E2), 0,8246 (E3).

 

Az arany lefelé áttörte a háromszöget

 • Az arany kedden összeomlott, és lefelé áttörte azon háromszög alsó határát, amelyben a közelmúltban volt, majd áttörte az 1280-as akadályt. A nemesfém lefelé áttörte az 1268-as szintet is, ezért várhatóan folytatódik a csökkenés, és kezdetben teszteli az 1250-es (T1) támaszszintet. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy ezen szint alá vigyék az árfolyamot, várhatóan megcélozzák az 1235-ös (T2) szintet, amely valamelyest az alakzat szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje felett van.
 • Támaszszint: 1250 (T1), 1235 (T2), 1218 (T3).
 • Ellenállásszint: 1268 (E1), 1280 (E2), 1305 (E3).

 

A WTI-t megállította a 104,48-as szint

 • A WTI elérte a 104,48-as (E1) ellenállásszintet, és csökkent, majd elérte a 103,50-es (T1) támaszszinti sávot a kék növekvő trendvonal közelében.
 • Amíg a WTI magasabb maximum szinteket ér el mindkét mozgóátlag és a kék trendvonal felett, a növekvő trend érvényben marad. Azonban a negatív divergencia a momentum mutatószámok és az árfolyam mozgása között még mindig érvényben van, ami jelzi, hogy a trend veszít momentumából, és emiatt egyelőre semleges állásponton maradok. A 103,50-es (T1) támaszszint lefelé való áttörése a hibás kilengésű csúcs befejeződését jelezné, és valószínűleg negatívra változtatja a képet.
 • Támaszszint: 103,50 (T1), 103,00 (T2), 102,40 (T3).
 • Ellenállásszint: 104,48 (E1), 105,00 (E2), 108,00 (E3).

Scroll To Top