Folytatódnak a tárgyalások a bérajánlásról, a szakszervezetek 4-5,2 százalékot szeretnének

A jövő héten  folytatódnak a szakszervezek és a munkaadók közötti tárgyalások a 2013-as bérajánlásról; a munkavállalói érdekképviseletek 4-5,2 százalék közötti ajánlást fogadnának el – közölte a Liga Szakszervezetek kedden. A VOSZ ugyanakkor nem ír alá országos bérajánlást.

A Liga szerint közel az egyezség, már csak egy szervezeten, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségén (VOSZ) múlik a konszenzus.
A szakszervezetek azt javasolták a munkaadóknak, hogy egy 4 és 5,2 százalék közötti országos bérajánlást fogadjanak el, amelyet az aktuális foglalkoztatottsági viszonyok, a vállalatok jövedelmezősége, a bérstruktúra, valamint a piaci kilátások alapján súlyozhatnának az egyes munkáltatók – olvasható a közleményben.
A munkavállalói oldal a csökkenő inflációs kilátások miatt alacsonyabb kezdőértéket is elfogadhatónak tart, amennyiben az még biztosítja a reálkeresetek megőrzését.
A Liga beszámolója szerint a munkaadók ugyanakkor továbbra is megosztottak: az MGYOSZ és az ÁFEOSZ-Coop szövetség késznek mutatkozik a reálkereseti pozíció megőrzését biztosító országos bérajánlás elfogadására, ám „a VOSZ továbbra is elzárkózik a konszenzusos javaslat elfogadásától”.
A Liga hangsúlyozza, hogy a munkavállalói oldal kiemelten fontosnak tartja a közös bérajánlás kérdését, ezért a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.
Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a témával kapcsolatban azt mondta kedden az MTI-nek, hogy álláspontjuk szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben, a mostani kilátásokkal nem indokolt  országos bérajánlás elfogadása. Kifejtette, hogy tavaly is erőn felül „mentek bele” a minimálbér-emelésbe, mostanra pedig a recesszió tartósság válásával „elfogyott a levegő” a vállalkozások körül.
Még egy ágazatra sem tanácsos kiadni általános bérajánlást az abban működő cégek különböző helyzete miatt, nemhogy országos ajánlást elfogadni – vélekedett a főtitkár. Hozzátette, hogy ha egy vállalkozás tud bért fejleszteni, akkor az pozitívum, de nem akarják megkötni minden vállalkozás kezét az ajánlással.
A VOSZ nem ír alá országos bérajánlást, de az egyeztetéseken részt vesznek, mivel tárgyalni mindig kell – jelentette ki Dávid Ferenc. (MTI)

Scroll To Top