Folytatódnak a heves esőzések Romániában

A román országos meteorológiai intézet vasárnap reggelig meghosszabbította a heves esőzések miatti másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést, amely elsősorban a Keleti Kárpátok térségére, így Székelyföld nagyobb részére is vonatkozik.

A 12 megyét érintő figyelmeztetés szerint a következő 42 órában négyzetméterenként 40-50 liter, helyenként akár 60-70 liter csapadék várható. Erdély más részein elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben. Itt négyzetméterenként 25 liter csapadékra számítanak, de az előrejelzés értelmében helyenként itt is elérheti a 40-50 litert a lehulló négyzetméterenkénti csapadék mennyisége.

A három napja tartó romániai esőzések eddig elsősorban a Kárpát-kanyar külső ívét sújtották. A katasztrófavédelmi felügyelőség pénteki jelentése szerint Bákó megyében emberéletet is követelt az ítéletidő. Egy gyermek villámcsapás áldozata lett.
A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) már csütörtökön másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést bocsátott ki az Olt székelyföldi szakaszára, és a Keleti Kárpátokat Moldva felé átszelő folyókra.
Vasárnap estig első fokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben a Tisza erdélyi mellékfolyóin is. (MTI)

Scroll To Top