Fitch: nehezebb idők várnak a felzárkózó gazdaságokra

Az eddigieknél kevésbé kedvező gazdasági és hitelpiaci környezetre kell felkészülniük a felzárkózó gazdaságoknak, mindenekelőtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési programjának kilátásba helyezett leépítése és ennek egyébként nem teljesen indokolt piaci reakciója miatt – jósolta hétfőn Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a szuverén adóskilátásokról összeállított féléves globális helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a Fed enyhítési ciklusának kifuttatására tett hivatalos utalásoknak nem kellett volna nagy meglepetésként érniük a piaci szereplőket, mégis széleskörű eladási hullám indult, amely aránytalan mértékben sújtotta a felzárkózó gazdaságokat.
A Fitch Ratings londoni szakelemzői közölték, hogy a maguk részéről 2015 közepe előtt nem várnak kamatemelést a Fed részéről.
Ettől függetlenül azonban a Fed példátlanul laza monetáris politikájának kifutási folyamatával kapcsolatos bizonytalanságok valószínűleg időről időre piaci kilengéseket okoznak a következő időszakban – jósolták a hitelminősítő közgazdászai.
Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke a múlt hónapban egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez. Bernanke szavait jelentős eladási hullám követte a felzárkózó térség piacain, amelyekre a pénzügyi válság óta a piacra zúdított – elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi – jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak.
A Fitch Ratings hétfői londoni elemzése szerint ugyanakkor a Fed elnökének kijelentéseit követő piaci reakció bizonyos szempontból „furcsa méreteket” öltött, a Federtal Reserve ugyanis változatlanul enyhíti monetáris politikáját.
A hitelminősítő szerint az aránytalan felzárkózó piaci reakció azért is rejtély bizonyos mértékig, mert a Fed esetleges likviditásszűkítő lépése hosszú távon jót tehet a felzárkózó gazdaságoknak, mivel lassíthatja a „forró pénzek” beáramlását, elejét véve a hibás kockázatterítésnek.
Mindemellett a történelmi mélységekben járó kamatok és az ezekhez járuló mennyiségi enyhítés a nagy, fejlett ipari gazdaságok és pénzügyi rendszereik komoly betegségének tünetei, és azok a Fed-nyilatkozatok, amelyek ennek a monetáris politikának a befejezésére utalnak, azt tükrözik, hogy a Federal Reserve bízik a világ legnagyobb gazdaságának gyógyulásában. Ebből a gazdasági alapmutatók javulása következik, és ezt a kockázatosabb befektetési eszközök szempontjából jó hírként kellene fogadni a piacon – fogalmaznak a Fitch londoni szakelemzői.
A cég közölte ugyanakkor, hogy banki ügyfelei körében elvégzett legutóbbi felmérésében a válaszadók többsége a mennyiségi enyhítést, az alacsony kamatokat és a hozamelőny-keresést a gazdasági alapmutatók és a befektetési eszközök árazása közötti viszony torzító tényezőjének nevezte. Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak szakértői is.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza az elmúlt időszak eladási hullámáról befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kifejtette, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem tükröző szintekre hajtotta fel a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.
Ash ennek illusztrálására kiemelte, hogy néhány afrikai szuverén adós az egyszámjegyű hozamsáv középtájékán tudott eurókötvényeket kibocsátani az utóbbi időben.
A Fitch Ratings hétfői elemzésében mindazonáltal kidolgozott egy „kockázati hőtérképet”, amely azt mutatja meg, hogy a globális felzárkózó térség gazdaságai közül melyek lennének a legsebezhetőbbek a Federal Reserve enyhítési ciklusának esetleg „rázósra” sikeredő befejezésére.
A hitelminősítő által 11 kockázati kritérium alapján vizsgált 15 legnagyobb felzárkózó gazdaság közül – a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai régión belül – Magyarországnak, Ukrajnának és Törökországnak van három vagy ennél több „vörösen villogó”, vagyis potenciális piaci feszültségre figyelmeztető jelzőszáma.
Magyarország esetében a Fitch Ratings e kockázati jelzők között a GDP-arányos nettó külső adósságot (2012 végén 70,3 százalék), az idén lejáró államadósság-hányad GDP-arányos rátáját (17,8 százalék), a nem rezidens befektetők portfolióiban lévő állampapírhányadot (67,7 százalék), valamint a bankszektor kinnlevőség/betétállomány-rátáját (2012 végén 124,5 százalék) azonosította.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legutóbbi helyzetértékelése szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának várható leépítése rendszerszintű pénzügyi válságot okoz a felzárkózó térségben.
A cég szakérői közölték, hogy a Capital Economics több összetevőből kidolgozott saját gazdasági kockázati indexe (CERI) – amely nullától 10-ig terjedő skálán méri a vizsgált gazdaságokat fenyegető kockázatok mértékét – csaknem mindegyik felzárkózó gazdaság esetében a kritikusnak tekintett 7-es érték alatt van.
A ház módszertana alapján a 7-es CERI-index hozzávetőleg 60 százalékos esélyt jelent arra, hogy az adott gazdaság recesszióba süllyed, és 30 százalékos eséllyel jelzi a két éven belül kialakuló pénzügyi válság kockázatát.
A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a cég grafikus kimutatása szerint Magyarország esetében jelenleg nem éri el a 2-es értéket.(MTI)

Scroll To Top