Fitch-felmérés: hároméves csúcson az euróövezetbe vetett befektetői bizalom

Három éve nem volt olyan derűlátó az euróövezet kilátásaival kapcsolatos hangulat az európai intézményi befektetők körében, mint most – közölte idei első befektetői felmérésének eredményeit ismertetve hétfőn Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő átfogó vizsgálatába bevont 85 európai kötvénypiaci alap összesen 7600 milliárd euró befektetői tőkét kezel.
A Fitch által kivonatosan már néhány hete bemutatott, hétfőn azonban teljes részletességében ismertetett felmérés szerzői úgy fogalmaztak, hogy az intézményi befektetőket „magával ragadta az újévi lelkesedés hulláma”.
Az idei első negyedévi körkérdés adatai alapján ugyanis meredek emelkedéssel 51 százalékra nőtt a Fitch előző, októberi vizsgálatában kimutatott 29 százalékról azon európai intézményi befektetők aránya, amelyek szerint javulni fognak az euróövezeti szuverén adósi kör alapvető hitelpiaci kondíciói. Három éve most először haladja meg az euróövezettel kapcsolatban derűlátó véleményt megfogalmazó alapkezelők aránya a pesszimistákét.
Arra a kérdésre, hogy véleményük szerint mi lesz az euróövezeti szuverén adósságválság végkimenetele, szintén 51 százalék azt jósolta, hogy az euróövezet „valahogy átvergődik” a jelenlegi válságos időszakon, az alapkezelők 28 százaléka ugyanakkor azzal számol, hogy a valutaunió elindul a költségvetési unió megteremtése felé.
A Fitch új felmérésébe bevont európai kötvényalapok 11 százaléka továbbra is azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további perifériális eurógazdaság távozása lesz, de az így vélekedők aránya a két negyedévvel ezelőtti, tavaly júliusi vizsgálat idején még 21 százalék volt.
Az euróövezet nagyobb arányú szétesésétől az alapkezelők 6 százaléka tart, 5 százalékuk pedig azzal számol, hogy a valutauniós gazdaságok közül több törlesztésképtelenné válik, de ez nem vezet az euróövezet felbomlásához.
A Fitch Ratings londoni elemzői a felmérés eredményeihez fűzött elemzésükben közölték: a derűlátóbb hangulatot tükröző válaszok egybecsengenek a Fitch azon véleményével, hogy az EKB tavaly ősszel bejelentett korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programja (OMT) komoly fordulópontot jelentett, mivel csökkentette az euróövezeti szuverén adósokat fenyegető likviditási válságok kockázatát.
A Fitch elemzői ugyanakkor hangsúlyozták: az euróövezeti válság távolról sem ért véget, és változatlanul jelentősek a kockázatok. A cég szerint az idén várhatóan lanyhul az euróövezet hosszú távú életképességének fenntartásához szükséges, mélyebb gazdasági-pénzügyi unió megteremtésének lendülete, részben éppen azért, mert enyhült a piaci nyomás, de az okok között szerepelnek egyebek mellett a közelgő németországi parlamenti választások is.
A Fitch szerint mindemellett az érzékelhető gazdasági kilábalás beindulása is szükséges ahhoz, hogy teljesen helyreálljon az euróövezetbe vetett befektetői bizalom.
A felmérés szerint ugyanakkor a befektetők bizalma már most is erősödik a kockázatosabb adósok iránt. A megkérdezettek 29 százaléka nevezte meg leginkább előnyben részesített befektetési célpontjaként a magas hozamú – tehát magasabb kockázattal is járó – adósságpiaci eszközöket. Az ilyen papírokba befektetni hajlandó alapkezelők aránya az előző, októberi felmérés idején még csak 13 százalék volt.
A hozamelőnyt a kockázatok elé helyező befektetői alapállást magyarázza, hogy a megkérdezettek többsége szerint csekély a magas hozamú adósságok kibocsátóinak csődkockázata: a Fitch Ratings felmérésébe bevont alapkezelők 53 százaléka arra számít, hogy 2013 végéig az ilyen kötvényeket kibocsátó adósok 2-4 százaléka válik törlesztésképtelenné.
Az intézményi befektetői kör további 31 százaléka valamelyest borúlátóbb: e kör jóslata szerint a magas hozamú adósságpapírok kibocsátóinak 4-6 százaléka kerül törlesztési hátralékba az idén.
Az alapkezelők ugyanakkor nem tévesztették szem elől a továbbra is fennálló euróövezeti kockázatokat. Az európai hitelpiacot fenyegető kockázati tényezők közül a felmérésbe bevont kötvényalapok 74 százaléka nevezte magasnak az euróövezeti szuverén adósságproblémákból eredő rizikót; ez volt a legmagasabb arány az összes megjelölhető kockázati faktor közül. Az európai felzárkózó gazdaságokból kiinduló esetleges kedvezőtlen folyamatok kockázatait például mindössze 29 százaléknyian nevezték magasnak.
Az elhúzódó euróövezeti recesszió a második legnagyobb egyedi tényező, amelynek piaci kockázatait magasnak ítélték az intézményi befektetők: az így vélekedők aránya 69 százalék a Fitch hétfőn ismertetett vizsgálati eredményei alapján.
Más nagy londoni házak idei euróövezeti előrejelzéseiben alapeseti prognózis az elhúzódó recesszió.
Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics idei első negyedéves előrejelzése háromévi folyamatos recesszióval számol az euróövezetben. A cég szerint az általa 0,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 2,0 százalékkal, 2014-ben további 1,0 százalékkal csökken. (MTI)

Scroll To Top