Fidesz: nem offshore-cégek árusítják a letelepedési kötvényeket

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága által jóváhagyott vállalkozások nem offshore cégek – reagált a testület fideszes alelnöke az együtt-PM szövetség szerdai felhívására.

Koszorús László közleményében hangsúlyozza: a gazdasági bizottság a bevándorlási program kapcsán csak és kizárólag olyan cégeket hagy jóvá, amelyek feltárják valódi tulajdonosaikat. Ez a kitétel szerepel a bizottság által meghatározott szempontrendszerben, amely többek között azt is szigorúan meghatározza: a kérelmezőnek a tulajdonosok kilétének felfedése mellett igazolnia kell, hogy a vállalkozás valóban létezik és igazolnia kell a képviselők személyét is.
Juhász Péter az Együtt-PM szövetség társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arra szólította fel Orbán Viktort és kormányát, hogy „tegyen rendet” és érje el, hogy ne „magántulajdonú offshore cégek árusítsák a letelepedési államkötvényeket”, hogy az azokból befolyó pénzek a költségvetést gazdagítsák. Sajtóhírek szerint ugyanis a kötvények forgalmazását hét, a Kajmán-szigetekre, Máltára, Liechtensteinbe és Ciprusra bejegyzett offshore hátterű cég végzi, amelyek közül csak egy van Budapestre bejelentve.    Koszorús László ugyanakkor leszögezi: a jóváhagyott cégek a szükséges adatokat hivatalos nyilatkozatokkal igazolták. Ismertette: az egyik cég esetében például a fő tulajdonos a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu. A Wanhua tulajdonában áll a legnagyobb kínai-magyar közös tulajdonú vállalat, a BorsodChem is. Egy másik cég, az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. aktívan dolgozott korábban a bolgár és a kanadai programban is, tehát e téren komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek – teszi hozzá a fideszes politikus.
„Ezek a cégek, ellentétben Juhász Péter főnökével, Bajnai Gordonnal, aki családjával együtt hatalmas pénzösszegeket vitt ki Magyarországról Ausztriába, dollármilliókat hoznak be az országba” – fogalmaz Koszorús László.
A parlament tavaly decemberben szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely létrehozza Magyarországon az úgynevezett befektetői letelepedés jogintézményét. Az ezt igénylő üzletembereknek legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral kell rendelkezniük. A Nemzetgazdasági Minisztérium februári rendelete szerint az államkötvények forgalmazása az Államadóság Kezelő Központ Zrt.-hez (ÁKK) tartozik, a parlament gazdasági bizottsága pedig úgy döntött, hogy közvetítő cégek bíz meg az értékesítéssel.(MTI)

Scroll To Top