Fidesz: az új támogatási rendszer megszünteti a visszaéléseket

Az új támogatási rendszer egyszer és mindenkorra megszünteti a visszaéléseket, igazságosabb és átláthatóbb lesz – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben, hogy a kormány szerdán döntött a támogatási rendszer átalakításáról.

A kormánypárti politikus arról beszélt: ez a szociális politika illeszkedik abba az elképzelésbe, amelynek lényege, hogy segély helyett munkát adjanak azoknak, akik képesek dolgozni. Ez az állam kiemelt feladata, ezért bővíti a közfoglalkoztatási programokat – tette hozzá.
Elmondta ugyanakkor, hogy aki nem tud dolgozni, annak az állam jövedelemkompenzáló támogatást biztosít. Ezek közé tartoznak a foglalkoztatást helyettesítő támogatások, az alacsony jövedelműek kiegészítő támogatása, az ápolási díj minden formája és az időskorúak járadéka.
Minden egyéb támogatást az önkormányzatok helyben fognak megítélni – fejtette ki, jelezve: ezzel megszűnnek a tapasztalt visszaélések, elérhető, hogy ne lehessen a posta előtt a szociális támogatás kifizetése napján „hatalmas dzsipekkel megjelenni” és várni a pénzt. Aki képes dolgozni, annak dolgoznia kell, aki pedig „átvágja” a rendszert, annál ez megszűnik.
A fideszes politikus méltatta azt is, hogy az ellátás nagyságáról, formáiról – egyebek mellett a szociális tűzifáról – is helyben dönthetnek. Példaként beszélt arról, hogy még csepeli polgármesterként egy hátrányos helyzetű család vízmelegítő bojlert kért tőle, de a jogszabályoknak megfelelően nem teljesíthette. Most erről is lehetőség lesz helyben dönteni – jegyezte meg.
Németh Szilárd hangsúlyozta: senki nem marad ellátás nélkül, a kevésbé adóerős önkormányzatok több tízmilliárd forint forrásra pályázhatnak majd. A rászorulók 15-20 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a mostaninál – fűzte hozzá.
A képviselőt – aki a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke – kérdezték arról a sajtóhírről is, miszerint az Egyesült Államok a Human Rights First nevű szervezet jelentése nyomán a magyar kormány megbuktatásán dolgozik. A politikus jelezte: a bizottság jövő heti ülésén szeretné tisztázni az értesülést a szakszolgálatok képviselőivel. A „Goodfriend-dossziét” bővítő kérdéseket nem eredménycentrikusan nézi, hanem a valóságtartalmát szeretné pontosan látni – hangoztatta Németh Szilárd, és kifejtette: egy hónapja el sem tudta volna képzelni, hogy a világ legnagyobb demokráciájának magyarországi képviselője mindenféle hiteles adat, bizonyíték nélkül megvádolhat magyar állampolgárokat. Ezt követően személyes ambíciót valószínűsített amögött, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő fenntartja állításait és közben elmegy a Gyurcsány Ferencet támogató értelmiségiek összejövetelére, megjelenik tüntetéseken – mondta, hozzátéve: most újabb fejezet nyílik.(MTI)

Scroll To Top