Fidelity: A német részvények még mindig nyerők

A német vállalatok az európai átlagot és az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó ütemben növekszenek, ennek hatására a hozamvárakozások felfelé módosulnak. A Fidelity International FF Germany Fund porfóliómenedzsere, Christian von Engelbrechten szerint a trend várhatóan 2016-ban is folytatódni fog, hatékony kihasználásához azonban kiemelten kell figyelni az alacsony és közepes tőkésítettségű vállalatokra is.

 

Erős partnerek, rekord fogyasztás

A gyenge eurót, az alacsony kamatlábakat és a németországi vállalatok szilárd teljesítményét tekintve a kilátások továbbra is kedvezőek. Emellett a rekordmértékben növekvő fogyasztásnak és az exportnak továbbra is jót tesz majd az Egyesült Államokkal az Egyesült Királysággal és Európával folytatott fontos és erős kereskedelem.

Az elmúlt kilenc évben az összes európai ország közül a német vállalatok eredményvárakozásainak alakulása volt a leglátványosabb.

 

Emellett az értékeltségek továbbra is kedvezőek, a német piacon a kereskedés a szilárd vállalati mérlegek és a belföldi lakossági kereslet növekedése ellenére továbbra is a historikus szorzószámok átlaga alatt folyik.

fidelity_dax_20160310

A DAX és az MSCI 12 havi várható árfolyam/nyereség rátája

Felső szöveg: A DAX az európai átlaghoz képest prémiummal forog (>0)

Alsó szöveg: A DAX az európai átlaghoz képest diszkonttal forog (<0)

Forrás:Datastream, 2016. január 15.

 

 

Jó lehetőségeket látunk az IT- és az egészségügyi részvények között: olyan hosszú távú nyertesekben tartjuk fenn pozícióinkat, mint az SAP, a United Internet és az Infineon Technologies. A pénzügyi vállalkozások, főleg a bankok és a biztosítótársaságok papírjait azonban továbbra is kerüljük” mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

 

 

Óvatosan a bankokkal

A bankok üzleti modelljei még mindig komoly nehézségekkel küzdenek, mert a pénzügyi válság hatására a befektetési banki tevékenységre vonatkozóan nagyon szigorú jogszabályok léptek életbe, így a bankok egyre nehezebben tudnak a tőke befektetési költségét meghaladó mértékű tőkemegtérülést mutatót (ROIC) produkálni. A biztosítási piacok már érett szakaszban vannak, az alacsony kamatok miatt itt a profit is alacsonyabb, ezért a középszerű egyedi profitnövekedés miatt a biztosítótársaságok strukturálisan nem számítanak vonzó befektetési célpontnak. Ugyanakkor van néhány konkrét részvény, mely ebben az ágazatban is érdekes lehet: a Deutsche Boerse és néhány egyéb, piaci réseket kihasználó szereplő (például a Grenke Leasing, mely épp a napokban jelentette be, hogy 2015-ös növekedési üteme meghaladta a 20 %-ot, és a pénzügyi technológiával foglalkozó, meglehetősen szokatlan üzleti modell szerint működő Ferratum) piaci részesedést hódíthat el a hagyományos bankoktól.

 

A Fidelity Internationalről            

A világszerte 251,4 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assetsunder Management) és 77,2 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (AssetsunderAdministration) rendelkező Fidelity minden régiót, ipari ágazatot és befektetési osztályt lefedő, aktívan kezelt befektetési megoldásokat kínál. Célcsoportjai között a magánbefektetők mellett megtalálhatók pénzügyi tanácsadók, vagyonkezelők, pénzintézetek, vállalkozások és intézményi befektetők is. A FIL Limited márkájaként működő Fidelity International több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 25 országában. A vállalat 1969-es alapítása óta magántulajdonban van, amelynek meghatározó előnye, hogy nem kell a részvényesek rövid távú érdekeihez igazodnia, hanem a befektetők hosszú távú érdekeire tud összpontosítani. A Fidelity International az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 2,36 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli. A Fidelity International márkanév alatt, az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar kooperációs partnereken keresztül 140 nyilvános alapot értékesítenek.

Scroll To Top