Felértékelődik a biztonsági tesztelés piaca

Napjainkban a kibertámadások nem kímélik a világot, így a magyar vállalatokat sem. Nap, mint nap hallunk vagy olvasunk a témában, és még mindig rengetegen áldozatául esnek a hackerek. A hazai vállalkozások szinte naponta számolnak be arról, hogy ismét célba vették őket az internetes csalók.

 

2023 második negyedévében világszerte az adathalász támadások több mint 23 százaléka pénzintézeteket célzott. Ezt követte a közösségi média, a regisztrált adathalász támadások körülbelül 22,3 százalékával. Továbbá a webalapú szoftverszolgáltatásokat és a webmail szolgáltatásokat érő támadások tették ki az offenzívák 22,3 százalékát.  – olvasható a Statista friss jelentésében.

 

Megelőzés teszteléssel

 

A kiberbűnözők folyamatosan keresik azokat a sebezhetőségeket, amelyeken keresztül hozzáférhetnek az érzékeny adatokhoz és rendszerekhez. A vállalatokat ért támadásoknál használt zsarolóvírusok terjedése csak egyike a növekvő számú fenyegetéseknek. A jó hír az, hogy amellett, hogy a vállalatok növelik a kiberbiztonsági költségvetést, van megoldás. Ez pedig nem más, mint a biztonsági szoftvertesztelés.

 

Habár még napjainkban is kevés figyelem illeti, a szoftvertesztelés kulcsfontosságú szereppel bír mind a szoftverfejlesztés, mind a kiberbiztonság területén. Egyre világosabbá válik, hogy a hagyományos biztonsági megoldások, mint például a vírusirtó szoftverek, már nem elegendőek az érzékeny adatok védelmében. Ennek megoldására sok vállalat fejleszt saját kiberbiztonsági stratégiát, amelyben kulcsfontosságú szerepet kapnak a biztonsági tesztelési eszközök. Ezeket arra használják, hogy felismerjék és kijavítsák a rendszerek sérülékenységeit.

 

A biztonsági tesztelés különböző formákat ölthet, például penetrációs tesztelést, amely során a tesztelők etikus hackerként próbálják meg feltörni a rendszereket, hogy feltárják a biztonsági hibákat. Ezen kívül vannak különböző automatizált megoldások, amelyek széles körben keresnek sebezhetőségeket. A modern biztonsági tesztelési eszközök ma már jellemzően integrálódnak a szoftverfejlesztési életciklusba, lehetővé téve a biztonsági problémák folyamatos felismerését és kezelését a fejlesztési folyamat minden szakaszában.

 

Felértékelődik a biztonsági tesztelés piaca

 

A biztonsági tesztelési piac egyre fontosabbá válik, a területen jelentős bővülés tapasztalható. Az előrejelzések szerint a globális kiberbiztonsági piac mérete 2030-ra 538,3 milliárd amerikai dollárra nő. Ez a növekedés részben az IoT-eszközök és a BYOD – azaz a Bring Your Own Device – politika egyre szélesebb körű elterjedésének köszönhető, ami jelentősen hozzájárul a biztonsági tesztelés piacának fejlődéséhez. Az IoT-eszközök és az miatt egyre több és változatosabb eszköz csatlakozik a hálózatokhoz. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági szakembereknek szélesebb körű eszközparkot kell figyelemmel kísérniük és tesztelniük, összetettebb biztonsági környezetet teremtve. Az IoT eszközök egyre inkább beépülnek mindennapi életünkbe, így elengedhetetlen, hogy ezeket az eszközöket alaposan teszteljék és meghatározzák számukra a biztonsági minimumokat.

A kormányzati és állami vállalatok egyre inkább az információs infrastruktúra-szolgáltatásoktól függenek. Ez a függőség azonban kiberbiztonsági kockázatokat is hordoz magában a növekvő kiberfenyegetések miatt, amelyek a vállalkozások számára sebezhetőséget jelentenek.

 

Egyre növekvő számok a kibertámadásokban

 

2021-ben globálisan jelentős növekedést tapasztalhattunk az internetes átverések észlelésében, leginkább a gyártó, pénzügyi, valamint az üzleti iparágakban. Két évvel és a pandémia lecsengésével később, 2023-ban is az internet alapú bűnözés az egyik leggyorsabban növekvő biztonsági fenyegetés a Statista felmérése szerint. Ahogy egyre több szolgáltatás válik elérhetővé az interneten, a felhasználók személyes adatai – például a név, a társadalombiztosítási szám vagy a születési dátum – egyre értékesebbek lesznek a hackerek számára.

 

Habár a legtöbben azt gondolnánk, hogy a legnagyobb üzletet a kártyaadatokkal való visszaélések jelentik, napjainkban a cégektől ellopott személyes adatok dark weben való értékesítése óriási üzletté nőtte ki magát. Épp ezért fontos, hogy a vállalatok erősítsék védelmüket a kibertámadásokkal szemben.

 

 

Scroll To Top