Fekete karácsony várható az OPEC döntést követően - Gazdasagportal.hu

Fekete karácsony várható az OPEC döntést követően

Az olajkitermelő országok múlt héten elfogadott napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentésének hatására az eddig zuhanó olajár újból megindult fölfelé, ennél sokkal többre azonban nem lehet számítani – tájékoztat a K&H Alapkezelő. A befektetőknek azonban nincs min aggódniuk, hiszen a stabilan alacsony olajár támogatóan hat a gazdasági növekedésre, az inflációcsökkentő hatása miatt pedig a Fed is lassabb kamatemelési ciklusra válthat – mindez a kockázatosabb eszközök felé mozdíthatja a megtakarítókat. Legjobban persze az autósok járnak, hiszen év végéig már nem várható drasztikus olajáremelkedés.   

 

Az USA folyamatosan növekvő kitermelése és az iráni szankciók enyhítése miatt újból megjelenő iráni kitermelés az elmúlt két hónapban drasztikusan, 33%-kal lenyomta az olaj világpiaci árát, így több mint időszerű volt az olaj-nagyhatalmak múlt heti tanácskozása. Az eredmény a várakozásokat is felülmúlta, hiszen végül napi 1,2 millió hordó termeléscsökkentésről állapodtak meg az olajtermelő országok. „A döntés segített ugyan megállítani az olajár drasztikus zuhanását, hiszen ezt követően közel 5%-kal visszaerősödött – ez azonban inkább egy apró kozmetikázásnak tekinthető, mint tényleges korrekciónak. Sőt, az év elejét 56 dollárral kezdő, és jelenleg 54 dolláron álló WTI árfolyama tartósan ezen a – kevéssé 50 dollár fölötti – szinten maradhat. Ennek oka, hogy az amerikai olaj aktivitási index előrejelzése szerint az USA jövőre olajimportőrből nettó exportőrré válhat – tovább erősítve ezzel a jelenleg is túlkínálatos globális olajpiacot” – hangsúlyozta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Hogyan hat az olajár zuhanása a befektetéseinkre?

„A nyersanyag befektetésekre egyértelműen negatívan hat az eddigi áresés, majd az alacsony szinten stabilizálódó olajár, hiszen a közeljövőben nem várható, hogy visszaemelkedik az idei, 76,4 dolláros csúcspontjára a WTI hordónkénti ára. Ezzel egyidejűleg azonban az olajárcsökkenés erősíti a fejlett országok GDP növekedésében meghatározó szerepet játszó lakossági fogyasztást, és ezzel segíthet elcsendesíteni a világgazdasági növekedésért aggódókat. Emellett pedig csökkentő hatással bír az inflációra, ami jó hír lehet a befektetőknek, hiszen a kamatemelések lassítására ösztönözheti az amerikai Fedet, a kockázatos eszközök irányába mozdítva ezzel a befektetőket. Így tehát nem csak a benzinkutakon járhatunk jól az olajár csökkenésével” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

 

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2200 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

 

 

K&H Bank

  1. III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 286 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3 133 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 45,1 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. III. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 990 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 823 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 167 milliárd forint

 

 

K&H Biztosító

  1. III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,6 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 168,6 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,2 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint

Scroll To Top