Fehér Ház: a kongresszus vizsgálja ki, Obama lehallgattatta-e Trump kampányának telefonbeszélgetéseit!

A washingtoni Fehér Ház szóvivője vasárnap felkérte a kongresszust, hogy vizsgálja ki: Barack Obama előző elnök lehallgattatta-e a tavaly novemberi választások előtt Donald Trump és kampánycsapata telefonbeszélgetéseit.

Sean Spicer szóvivő közleményben kérte a kongresszust, hogy az Oroszországnak az amerikai választások esetleges befolyásolásáról folyó vizsgálata keretében vizsgálják meg: visszaélt-e valóban elnöki hatalmával Barack Obama akkori (demokrata párti) elnök, lehallgatta-e Donald Trump (akkori republikánus párti elnökjelölt) és a New York-i Trump-toronyban berendezett kampányközpont telefonjait.
A szóvivő megállapította: “A közvetlenül a 2016-os választások előtti, vélhetően politikailag motivált nyomozásokról szóló jelentések nagyon aggasztóak”. Hozzátette: sem Trump elnök, sem kormánya a továbbiakban mindaddig nem kommentálja a lehallgatásokról szóló információkat, amíg a kongresszus be nem fejezi a vizsgálatot.
Donald Trump szombaton számos Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a választások előtt Barack Obama lehallgattatta az ő és munkatársai telefonbeszélgetéseit. A Breitbart News hírportál szerkesztője, Joel Pollack még pénteken jelentette meg információit, amelyek szerint “utolsó hónapjaiban az Obama-kormányzat ismert lépéseket tett Donald Trump elnökválasztási kampányának, majd elnökségének aláásására”. Az újságíró szerint a kormányzat lehallgatásra vonatkozó kérését a hírszerzés először – még tavaly júniusban – elutasította, majd októberben elfogadta.
Barack Obama szóvivője még szombaton tagadta Donald Trump állítását és a lehallgatásról szóló információkat. Vasárnap délelőtt az NBC televízió “Találkozz a sajtóval” című műsorában James Clapper, a hírszerzés volt vezetője azt állította, hogy “nem volt lehallgatás a megválasztott elnök ellen akkor, amikor még elnökjelölt volt”. Clapper szerint Donald Trump kampánycsapatát sem hallgatták le.
A vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban demokrata párti vezető politikusok képviseltek hasonló álláspontot. Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségi demokrata frakciójának vezetője “nevetségesnek” minősítette Trump elnök állítását, Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjáank vezetője pedig leszögezte: az elnök vagy hamis vádakat fogalmaz meg, vagy egy bíró megfelelő okot talált arra, hogy felhatalmazást adjon a lehallgatásra. “Bárhogyan is legyen, az elnök bajban van” – állította az NBC televízióban Schumer, aki szerint mindez azt mutatja hogy “az elnök nem tudja, hogyan viselkedjék”.
A CNN hírtelevízióban Jennifer Granholm, Michigan állam volt kormányzója, demokrata párti politikus – aki rendszeresen fellép a Trump-kormányzat ellen – arról beszélt, hogy ha le is hallgatták Donald Trumpot, akor azt nem Barack Obama, hanem a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tette. A Donald Trump esetleges lehallgatásáról szóló híreknek nagy visszhangjuk van a republikánus politikusok körében is. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor szombaton este egy lakossági fórumon kijelentette: ha igazaknak bizonyulnak az állítások, akkor ez a Watergate-ügyhöz hasonlatos nagy botrány.
A Watergate-ügy lényege az volt: a republikánus párti Richard Nixon elnök tudtával 1972-ben betörtek rivális Demokrata Párt egyik irodájába, hogy lehallgatókészülékeket helyezzenek el. Az esetet arról a washingtoni szállodáról nevezték el, ahol a számos hatalmi visszaélést feltáró ügyet elindító betörés történt. A botrány végül Nixon lemondásához vezetett.(MTI)

Scroll To Top