Februárban gyorsult az euróövezeti infláció - Gazdasagportal.hu

Februárban gyorsult az euróövezeti infláció

Gyorsult februárban a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben, de csak minimálisan került közelebb az Európai Központi Bank 2 százalék közeli célszámához.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közölt előzetes adatai szerint februárban – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben a januári 1,4 százalék után.
A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1 százalék volt februárban. Elemzők a januárival megegyező 1,1 százalékot vártak februárra.

Az energia és feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó infláció januárhoz hasonlóan 1,2 százalékot tett ki februárban.
A legjelentősebb mértékben, 3,5 százalékkal az energiaárak nőttek, az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok 2,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,3 százalékkal drágultak februárban.
Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.(MTI)

Scroll To Top