Februárban 3,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban

Februárban 3,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a januárban mért 3,3 százalékról – közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

Egy éve, 2018 februárjában a munkanélküliségi mutató 3,7 százalék volt.
Az év második hónapjában 241 417 személy volt állás nélkül Csehországban, ami 1997 óta a legalacsonyabb februári szám. A szabad munkahelyek száma ugyanakkor februárban 333 111-re növekedett.
A munkaerőpiac alakulása lényegében összhangban van a cseh gazdaság helyzetével és az év megfelelő időszakával – jelentette ki Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója újságírók előtt. Szerinte a tavaszi szezonális jellegű munkák beindulásával várható, hogy a munkanélküliség a következő hónapokban csökkenni fog.

Jana Steckkerová, a Komercní Banka gazdasági elemzője úgy véli, hogy a munkanélküliség rövid időn belül 2,5 százalékra csökken Csehországban, s nagyon nehéz lesz a cégek munkaerő szükségleteit kielégíteni.
A legalacsonyabb munkanélküliséget (1,9 százalék) Prágában, a legmagasabbat a Morvasziléziai régióban (4,8 százalék) mérték.
Egy szabad munkahelyre országos átlagban 0,7 munkanélküli jut. (MTI)

Scroll To Top