Februárban 10,4 milliárd euró külkereskedelmi többlet az euróövezetben

A januári deficit után többlettel zárt februárban az euróövezet és az EU külkereskedelmi mérlege – közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Februárban az előzetes adatok szerint az euróövezet 17 tagországának a világ többi országával folytatott kereskedelmében 10,4 milliárd euró többlet keletkezett, szemben a 2012 februári 1,3 milliárd eurós többlettel.
Az idén januárban a (3,9 milliárd euró deficitről) felülvizsgált adatok szerint 4,7 milliárd euró volt az euróövezet külkereskedelmi deficitje, míg egy évvel korábban 9,2 milliárd euró volt a hiány.
Az idén februárban januárhoz képest szezonális kiigazítással az export 0,1 százalékkal emelkedett, az import 2,1 százalékkal csökkent az euróövezetben.
Az EU 27 tagállamában az idén februárban az előzetes adatok szerint 1,8 milliárd euró többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, szemben a 2012 februári 13,1 milliárd euró deficittel.
Januárban a (16,5 milliárd deficitről) felülvizsgált adatok szerint 16,8 milliárd euró hiány keletkezett az EU külkereskedelmi mérlegében, míg 2012 januárjában 25,0 milliárd euró volt a deficit.
Az idén februárban januárhoz képest az EU-ban szezonális kiigazítással az export 0,1 százalékkal, az import pedig 2,3 százalékkal csökkent. (MTI)

Scroll To Top