Évről évre csökken a legnagyobb vállalatok profitjának növekedése Kínában

Az elmúlt három évben jelentős mértékben lelassult a legnagyobb kínai cégek nyereségének növekedése – derül ki a Fortune magazin kínai kiadása által összegyűjtött statisztikákból.

Az adatok szerint „kínai Fortune 500”,  az ország ötszáz legnagyobb vállalata tavaly összesen 26,2 ezer milliárd jüan (970 ezer milliárd forint) bevételt és 2,17 ezer milliárd jüan (80 ezer milliárd forint) nyereséget tudott termelni. Az egy évvel korábbi eredményhez viszonyítva ez mindössze három százalékos növekedés – derül ki az adatsorokból. A kínai bruttó hazai termék feléért felelős cégek profitja a lap szerint 2010 óta lassuló ütemben nő: éves bázison az 2010-ben még 47 százalékkal bővült, majd ezt követően 2011-ben 13 százalékra apadt.
A növekedési ütem lassulása a kínai gazdaság lassulásának, szerkezetátalakításának következménye – írja a Fortune. A magazin összeállításából az is kiderül, hogy a legnagyobb kínai vállalat a korábbi évekhez hasonlóan a Sinopec vegyipari óriás, második a CNPC olajcég, igaz, mindkét állami vállalat profitja csökkent 2012-ben. Nyereség szempontjából legjobban a nagy állami bankok – a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kínai Építési Bank, a Mezőgazdasági Bank és a Bank of China – teljesítettek. A pénzügyi cégek profitjukat tekintve általánosságban is kiemelkednek a legnagyobb vállalatok sorából. Az általános trenddel szembemenve ezek nyereségessége az elmúlt három évben 40 százalék feletti mértékben nőtt, 2012-ben például 50,2 százalékkal kasszíroztak többet az egy évvel korábbinál.(MTI)

Scroll To Top