Éves és negyedéves szinten is visszaesett a cseh gazdaság

Éves szinten 0,6 százalékkal, negyedéves összehasonlításban pedig 0,3 százalékkal visszaesett a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

Ez rosszabb eredmény mint a második negyedévben, amikor éves szinten 0,4 százalékkal csökkent, negyedéves összehasonlításban pedig 0,1 százalékkal nőtt a cseh GDP.
A statisztikusok által közölt előzetes eredmény azonban lényegében összhangban van a gazdasági elemzők várakozásaival, akik egyaránt a helyzet mérsékelt romlására számítottak. A cseh gazdaság visszaesése már harmadik negyedéve tart.
A bankszektor és az elemzők most egyaránt arra számítanak, hogy az egész évben a cseh gazdaság lényegében stagnálni fog, a második fél évben a háztartási fogyasztás mérsékelt élénkülése, de a kivitel lassulása várható.
Az éves szintű harmadik negyedévi adatokat a statisztikusok szerint ismét elsősorban a háztartási kiadások csökkenése befolyásolta. A másik oldalon pozitív hatást gyakorolt az export és a beruházások bővülése – mutatott rá Vladimir Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Negyedéves összehasonlításban a háztartási kiadások stagnáltak, míg az export ezúttal visszaesett.
Mindkét összehasonlításban közös, hogy gyengébben teljesített az ipar, a kereskedelem, a közlekedés és a vendéglátás – sorolta a problémákat Vladimir Kermiet. A másik oldalon jobban ment az információs és kommunikációs szférának.(MTI)

Scroll To Top