EU-prognózis – Elemzők: 120-300 milliárdos kiigazítás kellhet

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján. Mindkét piaci szakértő úgy vélekedett, hogy ha a bizottság is „rábólint” az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

Mindhárom piaci szakértő úgy vélekedett, hogy ha a bizottság is „rábólint” az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.
Az Európai Bizottság pénteken közzétett előrejelzése szerint 2013-ban 0,1 százalékkal esik vissza a magyar bruttó hazai termék (GDP), miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt közölte: Magyarország a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére jelölt hat ország között van. A magyar kormány többlet konszolidációs lépéseket tett, amelyek közül néhányat az Európai Bizottság még nem vett figyelembe jelenlegi előrejelzésében. „A szervezet még mindig vizsgálja, hogy ezeknek az intézkedéseknek milyen ideiglenes, illetve tartós hatása van” – tette hozzá.     A bizottság előrejelzése szerint a GDP a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,1 százalékkal zsugorodik, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal nő. A szervezet 2015-ben 1,2 százalékos GDP-csökkenést vár. Az Európai Bizottság szerint a GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7 százalékra nő, majd 2014-ben 77,7 százalékra csökken.       Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a bizottság államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése meglehetősen szigorú, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi hiányt 2,4 százalékon látja. Az Erste előrejelzése szerint 3 százalék lesz a hiány 2013-ban – fűzte hozzá.       A szakértő szerint reális a bizottság 0,1 százalékos idei GDP-csökkenési előrejelzése. Árokszállási Zoltán elmondta, hogy előrejelzésük szerint a GDP-arányos államadósság kissé nőhet idén, hosszabb távon ugyanakkor csökkenő pályára áll, vagyis itt egyetértenek a bizottsági prognózissal.     Kiemelte: a hiányra vonatkozó szigorú bizottsági vélemény miatt a kormánynak az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban egy érdemi, az előzőleg vártnál nagyobb kiigazító csomaggal kell előállnia. Ennek nagysága 200 és 300 milliárd forint között lehet Árokszállási Zoltán szerint, de inkább közelebb a 300 milliárdhoz. Ha a csomagban foglalt lépéseket a bizottság elégségesnek találja, akkor Magyarországnak a mostani szigorú előrejelzés ellenére is ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól – vélekedett.
Árokszállási Zoltán a kiigazítással kapcsolatban hozzátette: az intézkedések várhatóan nem közvetlenül a háztartási szektort, hanem a vállalatokat érintik majd.       Németh Dávid, az ING elemzője szerint ugyanakkor – mivel a növekedési előrejelzését is lefelé módosította a bizottság – nem meglepő, hogy a 2013-ra és jövőre is 3,4 százalékos hiányt vár Magyarországon a brüsszeli testület.
Hozzátette: vannak a költségvetésben olyan „puha” tételek – például az e-útdíj vagy a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből származó bevételek –, amelyeket valószínűleg  bizonytalanság övez a bizottság szerint.         Az ING elemzője is úgy vélekedett ugyanakkor, hogy ha a kormány által az áprilisi konvergenciaprogramban leírt lépéseket elegendőnek tartja a bizottság, és nem lesznek Magyarországra nézve kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, akkor 2013 nyarán kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. A várt kiigazító csomag nagysága Németh Dávid szerint 150-200 milliárd forint lehet.     Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kiemelte: a 3,4 százalékos hiányprognózis 2013-ra túlzónak mondható, bár kérdéses, hogy a deficit kalkulálásakor a bizottság figyelembe vette-e a tartalékokat. A szakértő szerint nincs szükség további intézkedésekre, azonban ha a brüsszeli testület ragaszkodik a kiigazításhoz, 120-150 milliárd forintos csomag jöhet.     Ugyanakkor kiemelte, hogy Brüsszel már eddig is annyi megszorítást hajtatott végre a kormánnyal, hogy azoknak elegendőnek kell lenniük a 3 százalék alatti hiány tartásához. A hiánycél már csak azért is könnyebben teljesíthető, mert a kamatkiadások jelentősen csökkentek – vélekedett.     Suppan Gergely kifejtette, hogy Brüsszel valószínűleg strukturális átalakításokat, kiadáscsökkentést és nem bevételnövelést vár a magyar kormánytól, aminek hosszabb távon  kedvező hatása lenne a gazdaságra.     Elmondta, hogy a kormány áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramjának ismeretében, vagy ha az első négy-öt hónap Magyarország gazdasági folyamatai kedvező képet mutatnak, a bizottság módosíthatja előrejelzését. Ebben az esetben, valamint ha a bizottság elfogadja a konvergenciaprogramot, és 2014-re is tarthatónak látja  a 3 százalék alatti hiányt, akkor Magyarország idén nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.     A TakarékBank előrejelzése szerint a GDP-arányos hiány 2013-ban 3 százalék alatt lehet, és kismértékben bővülhet a gazdaság – ismertette Suppan Gergely, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedésnél felfelé mutató kockázatok – például a mezőgazdaság jó teljesítménye – is vannak. (MTI)

Scroll To Top