EU-prognózis – Az unió gazdasága 0,1 százalékkal nő 2013-ban

Az Európai Unió 27 tagországának összesített hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nő az idén, az eurózónában azonban fennmarad a recesszió, a GDP a tavalyi 0,6 százalék után további 0,3 százalékkal csökken – írja az Európai Bizottság (EB) pénteken közzétett téli gazdasági prognózisa.

A gazdaság fellendülése 2014-ben kezdődik meg, arra az évre az EB 1,4 százalékos növekedést jósol az eurózónában, és 1,6 százalékos bővülést az EU 27 tagállamában.
A gazdasági tevékenység lanyhasága következtében a munkanélküliség magas szinten marad, az EU egészében 11,1 százalék lesz, de az euróövezetben eléri a 12,2 százalékot, és 2014-ben is csak 0,1 százalékponttal csökken mind a két térségben.
A beruházások terén az unióban 1,0 százalékos, az eurózónában 1,8 százalékos visszaesés várható, jövőre azonban már 2,8, illetve 2,4 százalékos növekedést jósol a bizottság.
Az infláció csökken, a fogyasztói árak emelkedésének üteme a tavalyi 2,6 százalékról az idén 2,0 százalékra, jövőre pedig 1,7 százalékra mérséklődik. Az euróövezetben idén 1,8 százalék, jövőre 1,5 százalékos inflációt prognosztizál a bizottság.
Az EB téli prognózisa szinte minden téren kedvezőtlenebb képet fest, mint az őszi, amit az indokol, hogy a múlt év második felének gyenge teljesítménye miatt a növekedés a vártnál alacsonyabb bázisról indul. Az államháztartási mérlegek kiegyensúlyozása irányában tett erőfeszítések eredményeképp azonban fokozatosan megerősödnek a növekedés alapjai.
Az Európai Bizottság közleményében jelezte, hogy annak ellenére, hogy az uniós pénzpiac helyzete markánsan javult nyár óta, a reálgazdasági aktivitás csalódást keltő volt az év második felében. A szervezet leszögez ugyanakkor, hogy számos gazdasági mutató azt jelzi, hogy a visszaesés a mélypontján van, és fokozatosan gyorsulhat a növekedés üteme. A bővülés fő motorja  először a kivitel lehet, de 2013 második felére már nőhetnek a beruházások és a fogyasztás is helyreállhat.
Az Európai Unió egészében a GDP-arányos államadósság szintje a 2011. évi 83,1 százalékról 2012-ben 87,2 százalékra nőtt, idén 89,9 százalékra, 2014-ben pedig 90,3 százalékra nő tovább. A szervezet közlése szerint 2011-ről 2012-re csupán hat országban, Görögországban, Dániában, Lettországban, Magyarországon, Lengyelországban és Svédországban csökkent a GDP-arányos államadósság. Ennél még kevesebb ország, Németország, Bulgária, Litvánia és Svédország lesz csak képes tavalyról idénre javítani adósságmutatóján.
A téli jelentés közzétételével megváltozik a prognózisok közzétételének menetrendje. Az EB eddig évente két átfogó prognózist és két jóval kevésbe részletes interim prognózist tett közzé. Ezentúl három átfogó jelentést publikál a bizottság, mert úgy ítéli meg, hogy a gazdasági-pénzügyi válságra való tekintettel részletekben is szorosabban kell követni és ellenőrizni a gazdasági folyamatokat. (MTI)

Scroll To Top