EU-csúcs – tovább csúszik a kezdés

Csütörtök kora esti tájékoztatás szerint több órával tovább csúszik a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó kezdete: a legfrissebb tervek értelmében Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke csak este fél kilenckor mondja el megnyitóbeszédét.

Eredetileg délután háromra tűzték ki az állam-, illetve kormányfők péntekig tartó megbeszélésének kezdetét, amelynek fő témája a 2014 és 2020 közötti uniós keretköltségvetés. Ezt az időpontot előbb fél hatra, majd fél kilencre módosították.
Nem világos, hogy a tagállami delegációk szakértői kaptak-e már hivatalos tervezetet Herman Van Rompuytől. Ugyan több tisztségviselőtől szivárgott ki értesülés az állítólag legfrissebb költségvetési számoszlopok bizonyos részterületeit illetően, nem egyértelmű, hogy ezek a tervszámok miként módosulhatnak, mozoghatnak az este folyamán, a hivatalos csúcskezdet előtt, a különböző résztvevői körben tartott előzetes egyeztetések eredményeként.
A tanácskozás helyszínén jelen lévő újságírók körében egyébként úgy tudni, hogy Enda Kenny ír miniszterelnök csak kora este indult Dublinból Brüsszelbe. Előzőleg hosszú ideig az ír parlamentben tartózkodott. Írország jelenleg az EU soros elnökségét látja el. (MTI)

 

Scroll To Top