EU-csúcs – Nincs egység a szíriai embargó ügyében, Ciprus nem került napirendre - Gazdasagportal.hu

EU-csúcs – Nincs egység a szíriai embargó ügyében, Ciprus nem került napirendre

A szíriai fegyverembargó ügyében nem jutottak egységes álláspontra az uniós országok állam-, illetve kormányfői brüsszeli találkozójukon. Ciprus pénzügyi megsegítésének kérdése pedig hivatalosan nem lett napirendi pont a találkozón – vált ismeretessé péntekre virradó éjjel elhangzott tájékoztatásokból.

Szíria kérdésében a 27 tagú EU-körben csütörtök este Franciaország és Nagy-Britannia ismét előállt azzal a követeléssel, hogy oldják fel a Szíria elleni uniós fegyverszállítási embargót, mert egyébként nincs mód a damaszkuszi rezsim állig felfegyverzett hadseregével szemben harcoló felkelők megsegítésére. A tagországok többsége azonban – köztük Németország – attól tart, hogy az embargó feloldása nyomán Bassár el-Aszad elnök kormányzatához is még több fegyver áramlana, és az ördögi spirál csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.
Az unió által elrendelt szíriai fegyverszállítási embargó hatálya – a február végi meghosszabbítás után – május végén jár le.
A drámai fizetési válsággal küzdő Ciprus számára pénzügyi mentőcsomag készül. Erről tárgyaltak volna az előzetes tervek szerint az éjjel az EU-csúcson belül megtartott “eurócsúcs” résztvevői, vagyis a közös pénzt használó 17 ország első számú vezetői. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek testületének az elnöke előzőleg közölte, hogy a szigetország a korábban feltételezett 17,5 milliárd euró helyett csak mintegy 10 milliárd eurós mentőövre számíthat.
Végül Ciprus hivatalosan nem lett napirendi pont az éjszakai találkozón – közölte hajnalban újságírókkal csalódottan Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök. Értesülések szerint a döntést azért halasztották el, mert néhány nemzeti parlamentnek előbb még ki kell kérni a véleményét. Péntek kora estére viszont összehívták az euróövezeti pénzügyminisztereket, akik talán tisztázhatnak egymás között néhány kérdést. Ciprus megsegítését illetően a fő aggály számos forrás szerint az, hogy az ország pénzügyi rendszere nem tartalmaz kellően szilárd garanciákat a pénzmosás, az illegális ügyletekből származó pénzek legalizálása ellen.
Téma volt emellett az EU-csúcs első napján az, hogy túlságosan lassú a gazdasági válságból való európai kilábalás üteme. A csúcsvezetők azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy tekintse át, milyen bürokratikus buktatókat lehetne kiiktatni a gazdasági tevékenység felpörgetése érdekében azzal, ha “kigyomlálnák” a fölösleges akadályokat jelentő jogszabályokat. Az uniós országok versenyképességének javítását célzó szabályozási korszerűsítésnek a REFIT (“regulációs fitnessprogram”) nevet adták.
Angela Merkel német kancellár a gazdasági nehézségeket illetően ezúttal is azt hangoztatta, hogy az uniós tagországoknak az eddigieknél jobban össze kell hangolniuk gazdaságpolitikájukat. Most a munkanélküliség magas szintjét nevezte a legnagyobb problémának – összhangban az uniós vezetőkkel. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a csütörtök éjszakai sajtótájékoztatón szintén “elfogadhatatlan” mértékűnek mondta a munkanélküliséget.
Pénteken az EU-csúcson – amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli – az unió és Oroszország kapcsolatait tekintik át.
A magyarországi alkotmánymódosítás ügye nem napirendi pont a csúcstalálkozón, bár Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt a csütörtök késő délutáni nyitó ülésen felvetette. Mint azt több forrásból elmondták, Barroso megerősítette, hogy az általa vezetett brüsszeli testület alaposan és tárgyilagosan áttekinti a magyar jogi szabályozást. Orbán Viktor e források szerint azt hangsúlyozta, hogy e tekintetben csak az Európai Bizottságtól fogad el véleménynyilvánítást, az egyes tagországoktól nem. Mások – tették hozzá ezek a források – nem szóltak hozzá a kérdéshez.
A Facebook közösségi portálon péntek délután három órára tüntetést hirdettek Brüsszel központjába “Orbán Viktor ellen”. A szervezők szerint a tüntetés pártoktól és pártideológiáktól független, és célja az, hogy felkeltse a figyelmet “a Fidesz 4. alkotmánymódosító határozatának jogellenes, az Európai Unió demokratikus értékeit fenyegető természetére”.(MTI)

Scroll To Top