EU-csúcs – Megkezdődött az unió vezetőinek csúcstalálkozója Brüsszelben

Az Európát érintő migrációs válság és a terrorizmus elleni küzdelem megoldási lehetőségei az év utolsó, kétnapos csúcstalálkozójának fő témái, melyen az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői vesznek részt Brüsszelben.

A december 17-18-i találkozó napirendjének első helyén szerepel a migráció kérdése, amelyről csütörtökön tárgyal a 28 állam-, illetve kormányfőt tömörítő Európai Tanács.
A megbeszélés elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósításáról szól, ezért az uniós vezetők megtárgyalják a külső határok védelmének lehetőségeit, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működését, valamint a menedékkérők regisztrációjának, áthelyezésének és visszaküldésének lehetőségeit. Ennek érdekében egy állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására tesznek javaslatot.
A csütörtöki nap programja lesz még Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépésének megvitatása. Az unió célja, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amelyek reformjáról a londoni kormány tárgyalni kíván.
Angela Merkel német kancellár megérkezésekor a sajtónak kifejtette, hogy az illegális migrációval szemben határozottan és eredményesen kell fellépni, amelyhez meg kell teremteni a legális bevándorlás lehetőségét. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy olyan országoknak kell összefogniuk, amelyek önkéntes alapon csatlakoznak azok közösségéhez, amelyek hajlandóak legális úton menekülteket befogadni. Hozzátette, itt nem egy szűk, zártkörű társaságra kell gondolni, elképzelése szerint ezekhez az országokhoz bármikor lehet majd csatlakozni. Merkel hangsúlyozta, hogy a migrációs beáramlás megfékezése érdekében egy új határvédelmi szolgálat felállítása mellett fog érvelni a csütörtöki megbeszélésen. Reményét fejezte ki, hogy a vita rövid lesz és teljes egyetértésre vezet majd.
Téma lesz az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetése és áttekintik, hogy milyen fontosabb pontokat kell előkészíteni az EU-Törökország megbeszélések napirendjéhez a török és néhány tagállam miniszterelnökének részvételével.
Lényeges megbeszélés várható a „Brexit”-tel, vagyis Nagy-Britanniának az EU-ból történő esetleges távozásával kapcsolatban. A kancellár elmondta, német oldalról azt támogatja majd, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon, ugyanakkor nem szabad feladni az uniós értékek alapjainak tekintett szabadságot és a szabad mozgás biztosítását.
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról számolt be a sajtónak, hogy a migráció megfékezése és a terrorizmus elleni harc egyik fontos dokumentumát írták alá a csúcstalálkozót megelőzően Líbia képviselőivel. A dokumentumról részleteket nem árult el, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az kiindulópontja lesz az unió terrorizmus elleni harcának, amely a migrációra is hatással lesz.
Az újonnan felállítandó uniós határőrségről azt fejtette ki a főképviselő, hogy még sok tennivaló van annak beindításáig, melyben valamennyi tagországnak egyet kell érteni és alkalmaznia akár az unió szélén, akár belsejében foglal helyet.(MTI)

Scroll To Top