EU-csúcs – Elkezdődött a rendkívüli csúcstalálkozó

Szerdán kora délután elkezdődött az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli, rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek témája az energiapolitika, valamint az adóelkerülés, az adócsalás és az agresszív adótervezés elleni fellépés.

A tagállamok célja, hogy 2014-re megvalósítsák az egységes uniós energiapiacot, adóügyekben pedig azért óhajtanak közösen fellépni, mert a tagállamok becslései szerint évente mintegy 1000 milliárd euró adóbevételtől esnek el a különböző jogi kiskapuk, az adórendszerek különbözősége és gyakran az információcsere hiánya miatt.
Azt több uniós forrás is egyértelművé tette, hogy nem az adóharmonizáció a cél. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke például a héten azt jelentette be, hogy a bizottság azt szeretné, hogy az unióban ne lehessen jövedelmeket eltitkolni, s 2015. január 1-jétől minden bevételi forrással kapcsolatban automatikus legyen az adatcsere a tagállamok között.
A holland kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve az adóelkerülés miatt kieső bevételek fontosságát hangsúlyozta.
„Ezermilliárd euróról van szó évente, ez Spanyolország teljes nemzeti jövedelme, az egész EU hét évre szóló költségvetése, meg kell birkóznunk ezzel a kérdéssel” – fogalmazott Mark Rutte.
A német kancellár az információcsere jelentőségéről beszélt. „Végül megvalósul az adóadatok cseréje az unióban, és konzisztens alapon tárgyalások kezdődnek az unión kívüli államokkal. Ez óriási előrelépés, de még meg kell tennünk ezt a lépést” – hangsúlyozta Angela Merkel.
A francia államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy az adóelkerülés és adócsalás visszaszorítása elvi kérdés.
„Amikor deficiteket kell leszorítani, akkor az a helyes, ha megkeressük azokat, akik rejtőzködnek, és nem az, ha még többet fizettetünk azzal, aki egyébként is fizet adót. Ez méltányosság, igazságosság kérdése is. Aki nem fizet, az fizessen” – húzta alá Francois Hollande.
Az Európai Unió Tanácsának, a miniszterek tanácskozásának soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnöke hazája adórendszerének védelmére kelt.
Adórendszerünk „nagyon világos és nagyon átlátható, nem kötünk különalkukat minden egyes céggel az adókulcsokról” – szögezte le Enda Kenny, aki egyértelművé tette, hogy Dublin továbbra is versenyezni fog a nemzetközi porondon a multinacionális vállalatok befektetéseiért.
David Cameron brit miniszterelnök szintén a nemzetközi befektetések ösztönzésének fontosságát hangsúlyozta.
„Annak a híve vagyok, hogy a cégek adója legyen alacsony, mert elő kell mozdítanunk a beruházásokat és a munkahelyteremtést” – jelentette ki a brit miniszterelnök, aki azt is leszögezte, hogy az adókulcsok megállapítása mellett arról is meg kell győződni, hogy a cégek be is fizetik az adót, ezért ő is nemzetközi együttműködést, az adóinformációk megosztását sürgette.
A pénzügyi titkokat leginkább féltve őrző uniós tagállam, Luxemburg veterán kormányfője arról beszélt, hogy ország készen áll arra, hogy 2015 elejétől lehetővé tegye az információcserét, amennyiben az Európai Unió eredményes tárgyalásokat folytat a témában az unión kívüli európai országokkal, amelyek szintén vonakodnak az információcserétől.
Az uniós pénzügyminiszterek múlt heti tanácskozásán ebben a témában a politikusok arról állapodtak meg, hogy megadják a felhatalmazást az Európai Bizottságnak, hogy erről tárgyalásokat folytasson Svájccal, Andorrával, Monacóval, Liechtensteinnel és San Marinóval, az unión belül a kamatjövedelmekből származó bevételek adóztatását szabályozó irányelv módosítását viszont éppen Luxemburg és Ausztria miatt nem sikerül elfogadni. (MTI)

Scroll To Top