EU-büdzsé – Az Európai Parlament rugalmas költségvetést szorgalmaz

A gazdasági válság nem ok arra, hogy a tagállamok egészen 2020-ig megszorító költségvetési keretbe kényszerítsék az Európai Uniót – fogalmaz az az állásfoglalás, amelyet az Európai Parlament (EP) fogadott el a többéves költségvetésről dönteni hivatott uniós csúcsot megelőző vitát követően szerdán.

A képviselők arra szólították fel az EU állam- és kormányfőit, hogy olyan többéves pénzügyi keretről (multiannual financial framework, MFF) állapodjanak meg a 2014 és 2020 közötti időszakra, amely a megígért programok megvalósításához elegendő pénzt, a váratlan helyzetek kezeléséhez pedig rugalmas szerkezetet biztosít. Az állam- és kormányfők által kialkudott MFF-hez az EP-nek is hozzá kell járulnia. Az EP képviselői a vitában azért bírálták a tagállamokat, mert szerintük a következmények figyelembe vétele nélkül vágták meg az Európai Bizottság eredeti javaslatában szereplő összegeket.
Az EP-képviselők szerint nem kellene megszorító keretet elfogadni arra az időszakra is, amikor már túl leszünk a válságon.
„Nem fogadunk el hétéves megszorító költségvetést, mert akkor azt is aláírnánk, hogy a válságnak sose lesz vége. Ennyire azért nem vagyunk borúlátók” – vélekedett az Európai Néppárt frakciójának vezetője, Joseph Daul.
Több EP-képviselő arra az álláspontra helyezkedett, hogy szüksége lenne bizonyos összegek fejezetek és évek közötti átcsoportosításának lehetőségére, valamint arra is, a hétéves periódus közepe táján felülvizsgálható legyen az MFF.
„Vezessük be a félidős felülvizsgálatot, amelynek során a periódus derekán ismét jóvá kellene hagynunk, hogy további négy évig az adott költségvetési keretben működjön az unió” – fogalmazott többek között Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető.
Több képviselő aggasztónak találta, hogy jelentős szakadék tátong az EU pénzügyi ígéretei és a számla kiegyenlítésére biztosított összegek között.
„Nem írok alá ilyen döntést, mert szembemegy a jogszabályokkal, amelyek a költségvetés egyensúlyát írják elő” – hangoztatta Martin Schulz, az EP német, szociáldemokrata elnöke.
A képviselők abbéli véleményüket is kinyilvánították, hogy szerintük a tagállamoknak be kellene fejezniük „a versenyfutást a különböző visszatérítésekért”. Az EP ehelyett azt szeretné, hogy a nemzeti költségvetésre nehezedő tehernek tekintett tagállami hozzájárulások helyett az EU saját bevételi forrásokra támaszkodjon.
„Saját bevételi források kellenek, mert ideje véget vetni az egyik országot a másik országgal, egyik visszatérítést a másik visszatérítéssel versenyeztető, gyászos gyakorlatnak” – hangsúlyozta Hannes Swoboda, a szocialista frakció osztrák elnöke.
Az Európai Unió tanácsának soros elnökségének képviseletében Lucinda Creighton ír Európa-ügyi miniszter rámutatott: az állam- és kormányfők megállapodásával az MFF ügye még nem zárul le, ezt követően kezdődik ugyanis az egyeztetés az EP-vel, és kifejezte, hogy meggyőződése, hogy az EP követeléseit az uniós csúcs figyelembe veszi majd. (MTI)

Scroll To Top