Etikai kódexet adott ki az MNV

Elkészült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. etikai kódexe. A normagyűjtemény célja, hogy fenntartsa és erősítse a szervezet belső értékrendszerét, tájékozódási pontokat nyújtson a mindennapi munka során felmerülő kérdésekben, és védje az állami tulajdonú gazdasági társaságok munkatársait a visszaélésekbe való bevonási kísérletektől, az önkényes munkáltatói intézkedésektől és a megalapozatlan felelősségre vonástól – tájékoztatta a vagyonkezelő csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a kormányzati elvárásoknak megfelelően az MNV elkészítette etikai kódexét, amelyben egyértelműen meghatározták azokat a magatartási elveket, amelyeket a vagyonkezelő a munkavállalóitól elvár. A dokumentum megfelel az európai elvárásoknak és kijelöli a védendő munkahelyi értékeket, amelyek általánosan, minden munkavállalóra érvényesek.
Az etikai kódex fontos követelményeket ír elő a vezető munkatársak számára. Ezek a többi között a munkavállalók támogatására, a következetes számonkérésre és a szakmai szempontok érvényesítésére irányulnak. A szabálygyűjtemény kiemeli azt is, hogy a vezetők fokozott felelősségvállalással tartoznak a kollégáik iránt.
Az összehangolt etikai szabályozás javítja a szervezeten belüli viszonyok átláthatóságát és fontos szerepe van a korrupciós helyzetek kialakulásának megelőzésében. Hozzájárul a még felelősebb vagyongazdálkodáshoz és növeli a szervezet iránti állampolgári bizalmat – közölte az MNV.
Az etikai alapelvek elfogadását követően létrehozzák a társaság etikai bizottságát. Feladata a szervezeten belüli etikai vétségek kivizsgálása mellett a társaság dolgozóinak történő segítségnyújtás is. Amennyiben a munkavállalónak valamely ügyben kétsége támad azzal kapcsolatban, hogy az etikai kódexből milyen magatartás következik, tanácsot és segítséget kérhet a bizottság tagjaitól.
Az MNV igazgatósága a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Zöld Könyvének útmutatásai alapján elfogadta az MNV vagyoni körébe tartozó, többségi állami tulajdonú társaságok számára a minta etikai kódexet is, amelyet a gazdasági társaságok számára ajánlás formájában megküld – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top