Észak-koreai válság – Szakértő: az elmúlt időszak miatt a dél-koreai kormányzatnak kijárhatna egy Nobel-békedíj

Az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján a dél-koreai kormányzatnak “kijárhatna” a későbbiekben egy Nobel-békedíj – mondta Csoma Mózes Korea-kutató kedden az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a szöuli elnöki hivatal keddi közlése szerint csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban.

Csoma Mózes felidézte: Mun Dzse In dél-koreai elnök folyamatosan hangsúlyozta, hogy az utolsó utáni pillanatig várnak az észak-koreaiak részvételére a phjongcshangi téli olimpián, amely nem is a sportolók szereplése, hanem a két országrész közti tárgyalások megindítása miatt lett jelentős.
Úgy fogalmazott: az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján a dél-koreai kormányzatnak “kijárhatna” egy Nobel-békedíj, tekintve, hogy az elmúlt másfél évben milyen feszültség volt tapasztalható. Hozzátette: a feszültség nem elsősorban Észak- és Dél-Korea között volt, hanem Észak-Korea és az Egyesült Államok között, tehát Dél-Korea szerepe emiatt is jelentős.

Ezzel összefüggésben megjegyezte: a tavaly májusban hivatalba lépett balközép irányultságú dél-koreai kormány előtt az a feladat áll, hogy egyensúlyozzon az észak-koreai rezsim és az Egyesült Államok jelenlegi vezetése között.
Csoma Mózes elmondta, bízik abban, hogy Mun Dzse In elnök regnálása úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint aki megszervezte a harmadik Korea-közi csúcstalálkozót.
(MTI)

Scroll To Top