Észak-koreai válság – Szakértő: a Trump-látogatás hozadéka a dél-koreai fegyvervásárlás - Gazdasagportal.hu

Észak-koreai válság – Szakértő: a Trump-látogatás hozadéka a dél-koreai fegyvervásárlás

Donald Trump amerikai elnök szöuli látogatásának egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy Dél-Korea kifejezte szándékát újabb amerikai fegyverek vásárlására – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Csoma Mózes úgy vélekedett: egyéb eredménye azért nem lett a találkozónak, mert az Egyesült Államok – a klasszikus hidegháborús rendszernek megfelelően – folyamatosan az amerikai-dél-koreai-japán együttműködést szorgalmazza. Dél-Korea viszont történelmi okokból szkeptikus Japánnal szemben, vagyis egyensúlyoz a saját célkitűzései, a “meglehetősen kiszámíthatatlan amerikai elnök” és az észak-koreai fenyegetés között.

A szakértő arról is szólt, hogy az Egyesült Államok fő célkitűzése a koreai félsziget atomfegyver-mentesítése, az észak-koreai rezsim viszont pontosan tudja, hogy csak addig tényező, amíg ezeket az eszközöket birtokolja.
Az esetleges amerikai-észak-koreai tárgyalások hozadéka csak az lehet, hogy Észak-Korea felhagy a rakétakísérletekkel és a kísérleti atomrobbantásokkal, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig a rendszeres hadgyakorlatokkal – mondta Csoma Mózes.(MTI)

Scroll To Top