Erősödött a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves szinten 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben Csehországban, a negyedéves növekedés 0,4 százalékos – közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken.

A pontosított becslés, az előző becsléshez viszonyítva, 0,1 százalékkal nagyobb növekedést mutat mindkét esetben.
Negyedéves összehasonlításban a háztartások kiadásai 0,4 százalékkal emelkedtek, míg az állami hivatalok kiadásai 0,7 százalékkal csökkentek. A bruttó tőkefelhalmozás negyedéves összevetésben 1,8 százalékkal volt magasabb. A végső fogyasztás összesített adata negyedéves összevetésben nem változott.
Éves szinten az összesített végső kiadások 1,2 százalékkal növekedtek. A háztartások kiadásainál 1,5 százalékos növekedést mutattak ki a statisztikusok. A háztartási fogyasztás növekedésénél a legnagyobb súlyt a tartós fogyasztási cikkek vásárlása, elsősorban az új személygépkocsik vétele jelentette.
A tőkefelhalmozás éves szinten 7,1 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában, és már a második egymás után következő negyedévben ez a gazdaság erősödésének legfontosabb tényezője – állítja a statisztikai hivatal.
“A pontosított adatok azt jelzik, hogy a cseh gazdaság növekedése szolid alapokon nyugszik” – jelentette ki Petr Dufek, a CSOB bank gazdasági elemzője.
“A gazdasági növekedés mögött elsősorban az új beruházások állnak, amelyek éves szinten 4 százalékkal emelkedtek” – mutatott rá az elemző. Megjegyezte, hogy a beruházási kedv különösen az építőiparra jellemző.(MTI)

Scroll To Top