Ennyire forgatta fel a koronavírus a hazai ingatlanpiacot

Magyarország ingatlanpiacán az áremelkedés már akkor mérséklődni kezdett, amikor még a koronavírusnak nyoma sem volt. A járvány egy lassuló fázisban találta mind a családi házakat, mind pedig a lakásokat. A koronavírus azonban tovább fokozta ezt a tendenciát: hatására egyrészt egyre kisebb mértékben emelkednek az árak, másrészt pedig némelyik településen már stagnálás és csökkenés is felfedezhető. Mivel a járvány az ingatlanpiacon később fogja kifejteni hatását, ezért egyelőre még nincs látványos változás.

 

Kevésbé drágulnak már a családi házak

Budapesten az ingatlannet.hu elmúlt fél éves adatai alapján a családi házak átlag négyzetméter ára növekedett, méghozzá 510 ezer Ft/m²-ről 560 ezer Ft/m²-re. 2019 szeptembere és 2020 márciusa között Sopronban, Debrecenben és Szegeden is drágultak a házak átlagárai. A változás mértéke esetükben plusz 5-6 százalék volt négyzetméterenként. Ennek eredményeképpen idén márciusban a házak egyetlen négyzetmétere Sopronban 430 ezer forint, Debrecenben 370 ezer forint, Szegeden pedig 340 ezer forint volt.

Viszont ha csak a 2020-as évet vesszük figyelembe, akkor kevésbé figyelhetünk meg emelkedő tendenciát. Valamennyi vizsgált városban már csak stagnáltak a házak átlag négyzetméter árai, illetve Szegeden már némileg csökkenésnek is indultak.

 

A lakáspiac is lelassult

Nemcsak a családi házak, a lakások árai sem szárnyalnak már egy ideje. Ez azonban nem azt jelenti, hogy olcsón lehetne hozzájutni az egyes lakóingatlan típusokhoz. A magas árak továbbra is jelen vannak.

2019 szeptembere óta sem a fővárosban, sem Debrecenben nem növekedtek tovább a téglalakások átlagos négyzetméter árai. Budapesten az elmúlt fél évben 840 ezer Ft/m², míg Debrecenben 540 ezer Ft/m² körül stagnáltak az átlagárak. Sopronban egy hangyányit – 2 százalékot – drágultak a téglalakások, így márciusban egy négyzetméterük átlagosan 490 ezer forintba került. A szegedi eladó lakások téglaépítéses típusai viszont alacsonyabb átlagárakkal rendelkeztek márciusban, mint a megelőző év szeptemberében. Így a napfény városában a házak lassan, de biztosan átlag 4 százalékkal váltak olcsóbbá, melynek köszönhetően márciusi átlagáruk 480 ezer Ft/m² volt.

 

A nyaralópiac nem most éli a fénykorát

Mivel a koronavírus tavasszal tovább terjed, így a Balaton üdülőhelyei iránti keresletre is hatást gyakorol, de nem egyformán. A befolyás mértéke nagyban függ attól, hogy az ingatlan melyik parton helyezkedik el. A Balaton déli partján (Siófokon, Zamárdin, Fonyódon, Balatonlellén vagy Balatonszemesen) márciusban a nyaralók iránti érdeklődés az előző évekhez viszonyítva körülbelül 80 százalékkal csökkent. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy őszig kitart a járvány, és emiatt a jó időjárás elmúltával csak a következő szezonban jön meg ismét a vásárlói kedv. Elképzelhető, hogy árcsökkenés is lesz, de jelentős árváltozás valószínűleg nem fog bekövetkezni. A déli parttal ellentétben a tó nyugati és északi részén, Keszthely és Tapolca vonzáskörzetében pedig eddig még változatlan a keresleti oldal.

 

Scroll To Top