Emelkedett tavaly a cseh államvasutak nyeresége

Tavaly 1,2 milliárd koronás (15,6 milliárd forint) nyereséggel zárta az évet a Cseh Vasutak (CD) állami részvénytársaság, ami 200 millióval (2,6 milliárd forint) több, mint 2017-ben – közölték a Cseh Vasutak képviselői hétfőn Prágában.

Az eredmény elsősorban a teherszállítás 663 millió koronás nyereségének köszönhető, míg a személyszállítás veszteséges volt 2018-ban.
A teherszállítást a CD Cargo, a Cseh Vasutak leányvállalata végzi. Tavaly a vasút 68,4 millió tonna árut szállított, 2,3 millió tonnával többet, mint 2017-ben.
Bár a cseh állami vasúti társaság tavaly 179 millió utast szállított, a legtöbbet az utóbbi tíz évben, a veszteség mégis 230 millió koronára rúg. Ennek legfőbb oka a regionális vasúti közlekedés elégtelen finanszírozása és az energia drágulása. Sokba kerül a pótlóbuszok bérlése is a vasútvonalak lezárása idején, például az időjárás okozta problémák gyakorisága miatt.

A Cseh Vasutak tavaly 3,5 milliárd koronával 31,4 milliárd koronára csökkentette a tartozásait.
A tavalyi nyereség döntő részét a cseh állami vasúti társaság a kocsipark megújítására szeretné fordítani, hogy növelje versenyképességét.
Csehországban a több mint 23 ezer személyt alkalmazó állami vasutakon kívül kisebb magán részvénytársaságok – például a RegioJet vagy a Leo cégek – is üzemeltetnek vasúti járatokat. A RegioJet bevételei tavaly 1,1 milliárd koronára emelkedtek, a cég nyeresége a hivatalos közlemény szerint 101 millió koronát tett ki.(MTI)

Scroll To Top