Emelkedett júliusban az euróövezet gazdasági hangulat indexe

Júliusban emelkedett és a korábbinál kevésbé borúlátó várakozásokat tükröz az euróövezet és az EU gazdasági hangulat indexe – közölte kedden az EU-Bizottság.

Júliusban az előző havi 91,3 pontról 1,2 ponttal 92,5 pontra emelkedett a 17 tagú euróövezetben az ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulat index, de rosszabb lett az előzőleg várt 92,6 pontnál.
Három egymást követő havi emelkedés után a júliusi ESI mutatószám a legmagasabb értéket érte el 2012 áprilisa óta.
A Horvátország csatlakozásával július elseje óta 28 tagú Európai Unió gazdasági hangulat indexe júliusban 95,0 pont lett, 2,4 ponttal magasabb az előző havinál.
Az ESI mutatószám növekedése a vállalkozások javuló beruházási hajlandóságát és a lakosság javuló kiadási hajlandóságát mutatja. A mutató 100-as értéke az 1990-es állást tükrözi. A júliusi érték még elmarad a mutató kezdetek óta kalkulált átlagától.
A mutatószám részindexei közül a feldolgozóipari, a kiskereskedelmi és a szolgáltatóipari javult, az építőipari csökkent júliusban.
A szolgáltatóipari mutató -7,8 pontra emelkedett -9,6 pontról, a feldolgozóipari -10,6 pontra -11,2 pontról, a kiskereskedelmi pedig -13,7 pontra -14,6 pontról.
Az EU-Bizottság által vezetett fogyasztói hangulat index júliusban -17,4 pontra, 2011 augusztusa óta a legmagasabb értékre emelkedett az előző havi -18,8 pontról.(MTI)

Scroll To Top