Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban - Gazdasagportal.hu

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 ezerrel, 222 ezerre nőtt a június 8-án zárult héten. Elemzők enyhe csökkenésre, 218 ezres számra számítottak.
Már a 223. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 2500-zal, 217 ezer 750-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 2 ezerrel, 1,69 millióra emelkedett a június 1-jei héten. Már a 113. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7750-nel, 1,68 millióra kúszott fel. Ez a szám a 110. hete áll kétmillió alatt.
Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, de a kereskedelmi viták hatására az utóbbi hónapokban már kevesebb új munkahelyet hoztak létre. Májusban a vártnál jóval kisebb mértékben, 75 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a bérek pedig az utóbbi nyolc hónap legkisebb ütemével nőttek.
A foglalkoztatottság növekedésének lassulása felszította azokat a félelmeket, hogy erősen fékezhet a gazdaság. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a második negyedévben meredeken lassult a hazai össztermék (GDP) növekedése meredeken lassult a kiugró első negyedév után.
Az atlantai Fed előrejelzése szerint április-júniusban 1,4 százalékkal mérséklődhet az évesített negyedéves GDP-növekedés, szemben az előző negyedévben mért 3,1 százalékkal.(MTI)

Scroll To Top