Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban - Gazdasagportal.hu

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 10 ezerrel, 231 ezerre nőtt a december 29-én zárult héten.
Elemzők 220 ezres számra számítottak az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 216 ezerről 221 ezerre módosított adat után.
Már a 198. egymást követő héten áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont ötszázzal, 218 ezer 750-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 32 ezerrel, 1 millió 740 ezerre emelkedett a december 22-én zárult héten. Már a 88. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 26 ezerrel, 1 millió 703 ezer 500-ra kúszott fel. Ez a szám a 85. hete volt kétmillió alatt.
Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Novemberben, csakúgy mint októberben és szeptemberben, 3,7 százalékon, 49 éve a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta, a két előző hónapban, júliusban és augusztusban pedig 3,8 százalék volt.
A decemberre vonatkozó munkanélküliségi adatot január 4-én ismertetik.(MTI)

Scroll To Top