Emelkedett a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban márciusban

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban márciusban. 

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) kedden közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 3,8 százalékkal 105,8 pontra nőtt a februári 101,9 pontról.
Tavaly márciushoz képest ez 1,2 százalékos csökkenést jelent, egy éve még 107,1 ponton állt az index értéke. Már a 15. egymást követő hónapban csökkent az index értéke éves összehasonlításban.
Elemzők havi szinten 1,1 százalékos emelkedést vártak a februári 1,0 százalékos csökkenés után.
A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: az utóbbi hónapokban rendkívül változékonyan alakult a folyamatban lévő lakásértékesítések száma, de a jövőben várhatóan egyenletesebb lesz. Nagyobb a vásárlási kedv, amit jól mutat, hogy stabilan emelkedtek a jelzáloghitel-kérelmek a kamatok rendkívül kedvező alakulásával párhuzamosan.
A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata novemberben 5 százalék fölé emelkedett, majd decemberben csökkenésnek indult, és februárban 4,5 százalék, márciusban pedig már csak 4 százalék körül mozgott.(MTI)

 

Scroll To Top