Elszakadt a cérna Ázsiában

Az utóbbi időkben az ázsiai,  nyugat-európai és amerikai tőzsdék csak az emelkedést ismerték, de hétvégén ciprusi mentőcsomag megfordította az irányt.                                                                                                    

A kínai Hang-Seng több mint 2%-ot, a japán Nikkei több mint 2,5%-ot esett. A nyugat-európai és az amerikai határidők is rég nem látott mínuszban tartózkodnak, több mint -1,5% on állnak. A hátérben ciprusi mentőcsomag áll, de legalább ennyire fontos a piacok túlvettsége is.

A forint is markáns gyengüléssel indít, főként a dollárral szemben, mert az euró is erőteljesen gyengül a dollárral szemben. Az euró dollárárfolyama 1,2905 dollár volt hétfő reggel a péntek esti  1,3075 dollárt követően.

2013.03.18. 07:47  Deviza – A ciprusi mentőcsomag hírére gyengült a forint

Ha részletesebben is megnézzük ciprusi mentőcsomagot, azt látjuk nincs olyan eleme, ami pozitív üzenetet hordozna magában.

  • A mérete jóval kisebb, a várt 17 milliárd helyett, csak 10 milliárd.
  • 10%-kal kell megemelni a társasági adót.
  • A bankbetétekre, pedig egyszeri illetéket és kamatadót kell fizetni. (A ciprusi bankbetétekre 100 ezer euró összeghatár alatt egyszeri, 6,75 százalékos, ezen érték felett 9,9 százalékos adót vet ki a ciprusi kormány.)

Természetesen a legérdekesebb az utolsó tétel, mert Ciprusban a bankokat megrohanták az ügyfelek, és kérdéses mekkora lesz a többi eurózónában a lelki hatás, hogy az amúgy is alacsony kamatszint esetén érdemes-e bankban tartani a pénzüket, hányan fogják gondolni „Ha egyszer Cipruson megteszik… ” Mai kereskedés, biztos hogy erről fogy szólni, mind a világban, mind Magyarországban. Valószínűsíthető, hogy ma a legnagyobb vesztesek a bankpapírok lesznek. Az OTP a gyorsjelentése óta folyamatosan esik, kicsi az esélye, hogy ez pont ma ne folytatódna. Az FHB csütörtöki jobb gyorsjelentése mennyit tudd tompítani az még kérdéses, de az FHB árfolyama is folyamatosan csökkenő trendben van az utóbbi időkben.

Scroll To Top