Milyen előnyei vannak a fóliázó gép használatának?

fóliázó gép

A csomagolástechnika legfontosabb feladata a termékek sérülésmentes és hibátlan állapotának biztosítása annak érdekében, hogy épségben érkezzen meg a feladótól egészen a megrendelő ajtajáig. Éppen ezért elengedhetetlen a a termék jellegének megfelelő csomagolóanyag, térkitöltő anyag és csomagoló fóliák kiválasztása. A gondosan becsomagolt termékek mind a rakodás, mind a tárolás és a szállítás során védve vannak a külső hatásokkal szemben.

A fóliázógép Önnek is segítségére lehet a gyors és precíz csomagolás kivitelezéséhez, így érdemes megismernie annak működését, típusait és a használatából származó előnyöket egyaránt.

Miért érdemes a kézi csomagolás helyett gépi csomagolásra váltania? Olvasson tovább és tudjon meg többet!

Miért van szüksége fóliázó gépre?

A fóliázó gép használatával időt, pénzt és energiát spórolhat, hiszen sokkal gyorsabban, sokkal kisebb munkaerőigény mellett, a csomagolóanyag hatékony kihasználásával fóliázhat nagy darabszámú csomagokat is. A védelemről érdemes komplexen gondolkozni, hiszen a fólián túl a magas minőségű kartondobozoknak, a gondosan kiválasztott térkitöltő anyagoknak, valamint a megfelelő tartást biztosító ragasztószalagoknak is elengedhetetlen szerepük van. 

Amennyiben megnövekedett a megrendelések száma és ezzel együtt egyenesen arányosan a csomagküldés mennyisége, érdemes a gépekre bízni a munka nehezét és beruházni egy fóliázó gépre. A gépek gyorsan, precízen és költséghatékonyan dolgoznak időt és pénzt spórolva vállalkozása számára.

A kézi és a gépi csomagolás közti különbségek

A gépi erő precízebb fólianyújtásra képes, így valóban akkora mennyiséget használ fel, amennyire szükség van a termék eredményes csomagolásához. Így anyagot és egyben pénz spórol. Az emberi erőforrás felszabadulásával pedig sokkal hatékonyabban tudja majd allokálni a munkaerőt.

A kézi fóliázás esetében a fólia 70-90%-ban nyújtható – így közel sincs kihasználva a fólia műszaki adottsága, amely a fóliázó gép segítségével orvosolható. A gép által a fólia 200-250%-os megnyúlásra képes, amely a csomagolási költségek csökkentését eredményezi.

Az egyenletes megnyújtásnak köszönhetően a csomagolás nagyobb terhelés megtartására lesz képes, így a termékek raklapon történő rögzítése is hatékonyabb, ennek tekintetében elkerülhető a csomag-egység különválása és a dobozok sérülése.

Fóliázó gépek fajtái

Fóliázó gépek tekintetében a nyújthatófóliázó gép és a zsugorfóliázó gép a legnépszerűbb a piacon.

Nyújthatófóliázó gép

A nyújthatófóliázó gép, vagy más néven stretchfóliázó gép megnyújtja, majd egyenletesen körbefóliázza a rakodólapon lévő csomagokat. A biztonságos rögzítésen túl erőteljes védelmet biztosít a külső erőkkel szemben – mint a környezeti hatások, a por és egyéb szennyeződések, valamint a szállítás és rakodás során lehetséges ütések ellen egyaránt. A szabálytalan alakkal rendelkező csomagok is egyszerűen fóliázhatók a gép segítségével.

A nyújthatófóliázó gépek automata és félautomata kivitelben is kaphatók, továbbá forgótányérral vagy forgókarral rendelkezhetnek, melynek kiválasztását a csomag nagysága határozza meg. A forgótányéros gép esetében a csomagok forognak, míg az utóbbinál a forgókar a csomagok körül forogva szorítja rájuk a fóliát. 

Speciális fóliázó gépek

Nagy, törékeny és viszonylag kényes termékek csomagolása speciális nyújtófóliázó gépek segítségével lehetséges. Így amennyiben nyílászárókkal foglalkozik, akkor az ajtók és ablakok biztonságos csomagolásához egy ilyen egyedülálló gépre lesz szüksége, amely kifejezetten erre a célra lett megalkotva. A hosszúkás csomagok fóliázása sem jelent kihívást a horizontális szerkezettel rendelkező fóliázó gépnek köszönhetően.

Zsugorfóliázó gép

A zsugorfóliázó gépek már első ránézésre eltérnek a nyójthatófóliázó gépektől, hiszen sokkal robosztusabb és komplexebb készülékek. A gép működés tekintetében zsugorfóliával burkolja be, majd hő segítségével szorosan rázsgurítja a fóliát a rakodólapra helyezett csomagokra. A megvásárolni kívánt gépet érdemes a termék jellege – elsősorban annak nagysága szerint kiválasztani.

Egyszerű, ám időigényesebb a zsugorpisztolyok alkalmazása, ami precíz emberi munkavégzést igényel A fóliát a raklapra kell húzni, majd egy zsugorpisztoly és az általa biztosított hő segítségével pontosan rázsugorítani a csomagokra. A zsugorfóliázó géppel szemben mobilis megoldást nyújt, hiszen csak a készülékre és egy közepes méretű gázpalackra van szükség a munkavégzéshez.

A fóliázó gépek típusai működési elv alapján

Típus tekintetében létezik: mechanikus, félautomata és automata fóliázógép egyaránt. A gépet a csomagok mennyiségétől, méretétől, súlyától és jellegétől függően érdemes kiválasztani. Nagy mennyiségű csomagküldés esetében automata, míg kevesebb számú csomag esetében mechanikus fóliázó készülék alkalmazása is kielégítő lehet. 

Forduljon bizalommal a Reményi Csomagolástechnika Kft. üzletkötőihez, akik segítségére lesznek a legmegfelelőbb csomagológépet kiválasztására vállalata profiljához illően.

(marketing: DLX MEDIA)

Scroll To Top