Elnöki kegyelemért lobbiznak Berlusconi számára pártjának frakcióvezetői

A Silvio Berlusconinak adható esetleges elnöki kegyelem és a nagykoalíciós kormány jövője szerepelt a napirenden azon a találkozón, amely Giorgio Napolitano olasz államfő, valamint Renato Schifani a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szenátusi és Renato Brunetta, a párt képviselőházi frakcióvezetője között zajlott le hétfőn.

Az államfői palotában tartott több mint egy órás megbeszélés egy nappal követte a PdL Silvio Berlusconi melletti római szolidaritási megmozdulását.
A hivatalos elnöki közlemény szerint a PdL frakcióvezetői azokat az „igényeket” sorolták fel Napolitanónak, amelyeknek a „teljesítése hozzájárulhat az olasz belpolitikai helyzet pozitív alakulásához és a kormánymunka számára hasznos stabilitáshoz”.
A PdL frakcióvezetői nem nyilatkoztak, Napolitanótól egyenesen Berlusconi római rezidenciájára mentek, ahol a párt újabb tanácskozása zajlott le. Berlusconi hétfőn ügyvédeivel is egyeztet, majd Rómából a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájába költözik át.
Schifani és Brunetta a Berlusconival szembeni csütörtöki semmítőszéki ítélet után kért meghallgatást Napolitanótól, hogy kegyelmet kérjenek a pártelnök számára. Az államfő akkor jelezte, hogy ennek a jogi feltételei nem adottak. Berlusconival szemben ugyanis jelenleg is több per folyamatban van.
Az államfővel tartott megbeszélés másik témáját Brunetta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale című napilap hétfői számában előlegezte meg. Cikkében Brunetta az „alkotmányos egyensúly” helyreállítását szorgalmazta a Berlusconi és az ügyészségek, a balközép és a jobbközép között „húsz éve tartó ideológiai harc” lezárásával. Brunetta politikai megoldást sürgetett a jogerősen elítélt Berlusconi számára a belpolitikai béke érdekében.
Elemzők szerint Napolitano pozitív jelzésnek vette, hogy Berlusconi a vasárnapi PdL-megmozduláson hangsúlyozta: fontos a kormány munkájának folytatása. Az is pozitív jelzés lehetett Napolitano számára, hogy a pártdemonstráción a PdL öt minisztere nem vett részt.
A balközép La Repubblica című napilap szerint a PdL által felmutatott békejobb csak ideiglenes gesztus: Berlusconi igazi reagálása októberben várható, amikor végrehajthatóvá válik a rá kiszabott ítélet.
Az újságnak nyilatkozó Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára azt hangoztatta, hogy a nagykoalíciós kormánynak nem kell „mindenáron” fennmaradnia. „Berlusconi személyes játszmát vív és nem fog visszavonulni, a kormány napjai meg vannak számlálva” – jelentette ki Luca Zaia, az Északi Liga politikusa, Veneto tartomány elnöke. Nichi Vendola a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke szerint Berlusconit vagyona és hatalma sem mentheti fel a törvény betartásának kötelme alól.
Hétfői felmérés szerint a PD-szavazók 75 és a PdL-szavazók 70 százaléka látná jónak, ha a PD-PdL kormány a helyén maradna.(MTI)

Scroll To Top