Elnapolták a biztosítókra vonatkozó adatszolgáltatási standard bevezetését

A biztosítókra vonatkozó adatszolgáltatási standard, az IFRS 17 az eredetileg tervezettnél egy évvel később, 2023. január 1-től lép életbe a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) döntése alapján.

A Deloitte adótanácsadó vállalat hétfői tájékoztatása szerint a szabvány eredeti hatályba lépésének fenntartása azzal a kockázattal járt volna, hogy a nemzetközi biztosítási csoportok egy időszakra különféle követelmények szerint készítenek jelentéseket. Ez sok zavart okozhat, illetve akadályozhatja a biztosítók eredményeinek megértését és összehasonlítását.
A közlemény szerint a testület döntése nem volt egyhangú, komoly szakmai viták előzték meg. A halasztási javaslat elfogadása mellett szólt az egyre növekvő bizonytalanság, hogy az IFRS 17 egyidejű végrehajtását tudják-e biztosítani az egész világon.

A Deloitte szerint a magyar biztosítók az IFRS 17-re való felkészültségben nagyon eltérő helyzetben vannak, így a piac egy részének várhatóan jelentős könnyebbséget okoz a bevezetés elhalasztása.(MTI)

Scroll To Top