Elindult az országos iparipark-hálózat első beruházása - Gazdasagportal.hu

Elindult az országos iparipark-hálózat első beruházása

Lerakták a Kühne + Nagel Kft. regionális autóalkatrész-elosztó központjának alapkövét hétfőn a pátyi ipari parkban, a mintegy ötmilliárd forintos beruházással elindult a nemzeti ipari parki program.

A több mint 23 ezer négyzetméteres zöldmezős beruházás kivitelezését az Inpark márkanév alatt tevékenykedő állami tulajdonú Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. végzi. A központ a tervek szerint 2017 júliusára készül el, és 260 embernek ad majd munkát. A beruházás költségének 75 százalékát piaci hitelből fedezi a fejlesztő.
Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az országos iparipark-koncepció keretében új ipari parkokat alakítanak ki, amelyek idővel lefedik az országot. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a világban zajló éles verseny miatt egyre erősebben kell harcolni a beruházások Magyarországra hozatalért, ezért van szükség a magyar kormány és a versenyszféra összefogására, szoros együttműködésére. Közlése szerint a múlt péntekig az idén 68 beruházás érkezett Magyarországra a beruházásösztönzési rendszeren keresztül, a 3,2 milliárd eurónyi tőke 12 ezer új munkahelyet teremt. Szijjártó Péter hangsúlyozta: folyamatosan kell olyan döntéseket hoznia az országnak, amelyek a nagy nemzetközi befektetőket idevonzzák. A mostani beruházás jelentőségét erősíti, hogy az autóiparhoz kapcsolódik, márpedig az autóipar adja a magyar gazdaság gerincét – mondta.
Kiemelte: a kormány az országos ipari park koncepció keretén belül olyan megoldásokról döntött, amelyek leegyszerűsítik és lerövidítik a döntési folyamatokat, és ingatlanfejlesztési kompetenciával párosulva a Magyarországon befektetni kívánó vállalatoknak “tálcán kínálják” a leendő telephelyeket és a fejlesztésükre vonatkozó koncepciókat. A miniszter szólt arról is, hogy a Kühne + Nagel Kft. több mint ezer embert foglalkoztat Magyarországon, ezért a kormány felvetette a stratégiai partnerség javaslatát. Török Zsombor, a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy állami tulajdonú cégként szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, ugyanakkor tevékenységüket klasszikus piaci szereplőként végzik. Lányi Márton, a Kühne + Nagel Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a felépülő logisztikai parkban korszerű informatikával felszerelt intelligens raktárépületeket alakítanak ki.(MTI)

Scroll To Top