Elfogadta az osztalékfizetési javaslatot a Magyar Telekom közgyűlése

A Magyar Telekom szerdára összehívott éves közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát, amely alapján a 2022-es év után részvényenként 30,60 forint osztalékot fizet a társaság; a kifizetés első napja május 19.

A Magyar Telekom igazgatósága a 2022-es beszámolók ismeretében javasolta az adózott eredmény csaknem 70 százalékát részvényesi javadalmazásra felhasználni.
A mintegy 60 milliárd forintból összesen 29,459 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, a fennmaradó több mint 30 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik. Részvények visszavásárlására legfeljebb 14,60 milliárd forintot fordítanak. A részvényesek tavaly részvényenként bruttó 15,05 forintot, összesen csaknem 15 milliárd forintot kaptak, a részvényvásárlás összege változatlan.
A Magyar Telekom korábban közleményben jelezte, hogy a 2021-ben elfogadott, 2024-ig szóló osztalékpolitikája értelmében az éves módosított nettó eredmény legalább 60 százalékát, de legfeljebb 80 százalékát fordíthatják részvényesi javadalmazásra. Az osztalékfizetés mértékét a javuló eredményekkel és a kedvező kilátásokkal indokolták.
A társaság vezérigazgatója a közgyűlés előtt elégedetten nyilatkozott az ügyfélszámok és a pénzügyi mutatók alakulásáról, az üzletstratégia módosítását nem tartja szükségesnek. Rékasi Tibor a legfontosabb feladatok közül kiemelte a hálózatfejlesztést, a működési hatékonyság javítását, az energiaköltségek csökkentését. A Magyar Telekom a kedvezőtlen külső körülmények és a változó versenyhelyzet ellenére is erős szereplő marad a belföldi piacon – tette hozzá. A közgyűlés elfogadta a társaság 2022-es konszolidált és egyedi beszámolóját, valamint az üzleti tevékenységről, üzletpolitikáról, ügyvezetésről és vagyoni helyzetéről szóló igazgatósági beszámolót.
A konszolidált éves beszámoló alapján a Magyar Telekom 1456,4 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 67,074 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly. A nyereség 6,7 százalékkal, míg a 746,7 milliárd forintos konszolidált árbevétel 7,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A Magyar Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. Árfolyamuk kedden 418 forinton zárt, egy éven belül 276 és 419 forint között változott. (MTI)

Scroll To Top