Elfogadta a költségvetés módosítását az ukrán parlament

Elfogadta hétfői rendkívüli ülésén az ukrán parlament az idei állami költségvetés módosítását, amelyet a koronavírus-fertőzés elleni védekezés tett szükségessé, s amelyben egyebek mellett több mint a háromszorosára növelték a büdzsé hiányát.

A rendkívüli ülésen a képviselők – néhány kivételtől eltekintve – szinte mindannyian arcmaszkot és gumikesztyűt viseltek. A kormány által benyújtott javaslatot 249 képviselő hagyta jóvá a 450 tagú törvényhozásban.
Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Denisz Smihal miniszterelnök az előterjesztést ismertetve hangsúlyozta, hogy a javaslat kiemelten kezeli a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozását, ideértve az egészségügyi kiadások 16,4 milliárd hrivnyával való megemelését (egy hrivnya körülbelül 12 forint). Ezen felül a nyugdíjak biztosítására még további 29,7 milliárd, egyéb szociális költségekre 19,5 milliárd hrivnyát irányoz elő. Kiemelte, hogy az új koronavírus elleni küzdelemre elkülönített pénzügyi alap 64,7 milliárd hrivnyát tesz ki, amit elsősorban az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére, orvosi felszerelések vásárlása és a munkanélkülivé váltak és az egészségügyi alkalmazottak családjainak támogatására fordítanak.

A költségvetési hiányt a korábbinak több mint a háromszorosára, azaz 298,4 milliárd hrivnyára emelte a kormány. A bevételi oldalt 119,7 milliárddal, vagyis 11 százalékkal csökkente, és most 975,8 milliárd hrivnyát tesz ki, a kiadásokat viszont 82,4 milliárd hrivnyával, azaz 7 százalékkal növelte, így elérte a 1 266,4 milliárd hrivnyát.
Elhalasztja a kormány az idénre tervezett nagyobb állami privatizációkat is – emelte ki az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A parlament honlapján közzétett előterjesztésből a hírportál kiemelte még, hogy a kormány prognózisa szerint idén a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal fog visszaesni – szemben a korábban betervezett 3,7 százalékos növekedéssel -, a munkanélküliség 9,4, az infláció 8,7 százalékos lesz és a reálbérek 0,3 százalékkal csökkennek.
Az ülésen a parlament elvetette a földeladási moratórium feloldásáról elfogadott törvényjavaslat ellen benyújtott összes indítványt, így elhárult az akadálya annak, hogy a jogszabályt a házelnök, majd az államfő aláírja és utána hatályba léphessen.(MTI)

Scroll To Top