Elemzők: növekedhet idén az ipar teljesítménye

Növekedhet idén az ipar teljesítménye, bár a javulás inkább az év második felében lehet erőteljesebb az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint februárban az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és 0,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző hónapban. A munkanaphatástól megtisztított mutató viszont a termelés 1,1 százalékos csökkenését jelezte az egy évvel korábbihoz képest.
A várakozásoknál jóval nagyobb mértékű az ipari termelés februári 5,4 százalékos csökkenése az egy évvel ezelőttihez képest. Ezt azonban a szökő- és munkanaphatás vártnál nagyobb mértéke okozta, a munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés csak 1,1 százalékkal csökkent – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetekezeti Bank szenior elemzője. Kiemelte azt is, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Az elemző szerint a járműgyártás területén egyelőre nem történt meg a várt élénkülés, míg az energiaszektor termelése elmaradt a tavalyihoz képest az idei enyhébb februári időjárás miatt. Ezzel szemben az elhúzódó fűtési időszak miatt az energiatermelő ágazatok kibocsátása pozitív hatással lehet a márciusi ipari termelésre – tette hozzá.
Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és a javuló külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása – közölte Suppan Gergely. A kilátásokkal kapcsolatban bíztatónak tartja, hogy a német bizalmi indexek bár megtorpantak, de jóval a tavaly őszi szint felett vannak.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a februári ipari termelési adatok értékelhetők úgy is, hogy jelentős, és úgy is, hogy kisebb visszaesés volt, de ki lehet emelni az előző havihoz képest történt növekedést is.
Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi év utolsó négy hónapjában jelentősen visszaesett az ipar teljesítménye. Ennek megfordulása lassú folyamat, de az előző hónaphoz hasonlított adatok azt mutatják, hogy beindult a javulás – mutatott rá. Török Zoltán szerint az azonban az év közepéig is eltart majd, mire a javulás az előző év azonos időszakával összehasonlítva is tükröződik az adatokban.
Az elemző úgy látja, hogy az év második felében növekedésre válthat az ipar teljesítménye. Ezzel kapcsolatban két kérdést emelt ki, amelyek még bizonytalanságot okoznak. Az egyik, hogy Magyarország főbb nyugat-európai exportpiacain hogyan alakul a kereslet. A másik, hogy hogyan alakul a hazai elektronikai ipar helyzete, miután döntően itt következett be nagy visszaesés a tavalyi év második felében – tette hozzá.
Pozitív viszont, hogy az autóipar növekedése a tavalyinál is erőteljesebb lehet, ami még kompenzálni is képes lehet az elektronikai ipar gyengébb teljesítményét – mondta Török Zoltán. (MTI)

Scroll To Top