Elemzők: ideiglenes az ipari termelés csökkenése, bíztatók a kilátások

Az ING és a TakarékBank szakértője szerint csak ideiglenes az ipari termelés májusi csökkenése, mivel mind a rendelésállományok, mind a bizalmi indexek bíztatók a szektor teljesítményét illetően.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt előzetes adatai szerint májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, az előző havinál 1,3 százalékkal volt kisebb a kibocsátás.
Áprilisban, hét hónap csökkenés után, az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a termelés.
Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: a várakozásokat alulmúlva, 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel ezelőttihez képest, munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés ugyanennyivel esett vissza.
A KSH közlése szerint a járműgyártás is visszafogottabban teljesített, feltehetően a Suzuki hatására – írja a szakértő. A következő hónapokban azonban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a kétműszakos munkához.
Suppan Gergely szerint a kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, de a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.
Kifejtette, tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg az idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, a bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett, 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.
Balatoni András, az ING vezető elemzője is hasonlóan vélekedik: a májusi, havi szintű csökkenés szerinte is ideiglenes megtorpanás, mivel az elmúlt hónapokban az előző hónaphoz képest rendre nőtt az ipari termelés. Ezenkívül sem a bizalmi indexek, sem a rendelésállomány nem vetítik előre a kibocsátás csökkenését; áprilisban például 10 százalékkal bővült a rendelésállomány a kiemelt ágazatokban – hangsúlyozta a szakértő.
Az ING vezető elemzője kifejtette, egy-egy – akár tervezett – leállás is okozhatja a májusi visszaesést, és a következő hónapokban havi összevetésben már ismét nőhet az ipari termelés.
Balatoni András hangsúlyozta: annak, hogy éves összevetésben is visszaesett az ipar teljesítménye májusban, a tavalyi magas bázis az oka, és 2013 második felében, a bázis korrigálódásával már éves szinten is növekedés várható az ipari termelésben. A szakértő szerint az idén 3,5 százalékkal emelkedhet az ipari termelés Magyarországon.(MTI)

Scroll To Top