Elemzők: az idén sem csökken a munkanélküliség

Elemzők szerint az idén sem várható a munkanélküliség csökkenése, a következő hónapokban szezonális hatások miatt még emelkedhet is a ráta, éves átlagban pedig a tavalyihoz hasonló szinten maradhat a mutató. A kormány szerint folytatódik a pozitív trend a foglalkoztatottság alakulásában.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint tavaly a negyedik negyedévben a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos, az egy évvel korábbival megegyező munkanélküliségi rátát jelentett. A munkanélküliek éves, átlagos száma 2012-ben 476 ezer fő volt, az előző évhez képest alig változott, így a 10,9 százalékos munkanélküliségi ráta is megegyezett a 2011-et jellemző értékkel. A foglalkoztatottak létszáma a tavalyi negyedik negyedévben 3 millió 909 ezer fő volt, 58 ezerrel, 1,5 százalékkal haladta meg a 2011. negyedik negyedévit.
Az MTI-nek nyilatkozó elemzők kiemelték, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése továbbra is szinte kizárólag a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető. A versenyszférában addig nem várható a foglalkoztatás növelése, amíg nem indul be a gazdasági növekedés. Emellett a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek is magyarázzák az aktivitási ráta növekedését.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az október-decemberi munkanélküliségi ráta 10,7 százalékra emelkedését az előző három hónapban mért 10,6 százalékról is a szezonális hatások magyarázzák.
Az idei év elejére 11,6 százakig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – 10,9 százalékos volt, az idén pedig minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet – írta kommentárjában.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. elemzője szintén a szezonális okokra hivatkozva arra számít, hogy a következő hónapokban 11 százalék fölé fog emelkedni a munkanélküliségi ráta, ami a tavaszi hónapoktól csökkenhet ismét. Az év egészében összességében nem vár lényeges változást a tavalyi helyzethez képest, véleménye szerint az éves átlagos munkanélküliségi ráta a 2012-es 10,9 százalékos szinten maradhat az idén is.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint tovább folytatódtak a pozitív trendek a foglalkoztatottság alakulásában. A tárca közleménye kiemeli, hogy a 2012. október-decemberi időszakban továbbra is töretlen a foglalkoztatottak számának 29 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyított adatokat tekintve.
A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 58 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 851 ezerről 3 millió 909 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 51,1 százalékra nőtt a 2011 hasonló időszakában elért 50,2 százalékról – mutatnak rá.
Az NGM hangsúlyozza azt is, hogy mind a férfi, mind a női foglalkoztatási mutatók javultak, ráadásul a foglalkoztatási ráta mindegyik iskolai végzettség kategóriában javult és korcsoportos bontásban a 60-64 éves korosztályon kívül minden korcsoportban emelkedett a foglalkoztatottságot jelző hányados, továbbá a hátrányos helyzetű régiókban is sikerült elérni a ráta növekedését, például az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon.
A folyamatosan bővülő foglalkoztatottság köszönhető a kormányzat munkavállalást, munkahelyteremtést ösztönző adórendszerének, amit tovább javíthat a Munkahelyvédelmi Akció. A kedvezőtlen európai makrogazdasági környezet ellenére a kormányzat tartja magát egyik fő prioritásához és további intézkedéseket kíván tenni a foglalkoztatottsági szint emelése érdekében. A többi között a szabad vállalkozási zónák létrehozása a kifejezetten hátrányos helyzetben lévő településeken segítheti majd a munkahelyteremtést – olvasható az NGM közleményében. (MTI)

Scroll To Top