Elemzők 0,5 és 0,7 százalék közötti gazdasági növekedést várnak 2013-ra

Elemzők szerint a magyar gazdaság 0,5 és 0,7 százalék közötti mértékben nőhet 2013-ban; az ING és az MKB szakértője továbbra is törékenynek látja a növekedést, míg a TakarékBank elemzője úgy véli, gyorsulhat a GDP bővülése az év második felében.

A KSH szerdai közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakával összevetve, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint a GDP-adatok megerősítik, hogy Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból. Bár a KSH részletes adatokat csak szeptember elején publikál, összességében az április-júniusi ipari adatok is pozitív képet festenek, így valószínűleg a termelési oldalon az ipar teljesítménye is emelkedett 2013 második negyedévében.
A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztásának alakulásáról a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok nyújthatnak előzetes képet: áprilisban 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest, amely a háztartások fogyasztásának  emelkedését vetíti előre – írja az NGM.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője, MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a várakozásoknak megfelelő növekedést a mezőgazdaság és az építőipar húzta, míg az ipari termelés alig nőtt. A szolgáltatások vegyesen teljesítettek, közülük a kiskereskedelmi forgalom és a szálláshely-szolgáltatás növekedést mutatott, az utóbbi impozáns mértékben – tette hozzá.
Az elemző szerint bár a felhasználási oldalról kevesebb információ áll rendelkezésre, a fogyasztás feltehetően enyhén nőtt, amit a kiskereskedelmi és szálláshelyszolgáltatási adatok tükröznek. Az áruk nettó exportja nem mutatott meggyőző növekedést, azonban a szolgáltatások nettó exportja a külföldiek által igénybe vett vendégéjszakák számának kimagasló növekedése miatt hozzájárulhatott a növekedéshez.  A készletek változása szintén táplálhatta a növekedést – vélekedik Suppan Gergely.
Hozzáfűzte: a beruházások zsugorodása folytatódhatott, annak ellenére, hogy az építőipar statisztikái mintegy 10 százalékos növekedést mutattak a negyedév során. A második félévben a külső kereslet javulhat, amit a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók jeleznek.
A TakarékBank elemzője szerint a javuló külső és belső keresleti kilátások élénkíthetik a beruházási szándékot, amire „rásegít” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és a beruházásokat az uniós források gyorsuló lehívása is élénkítheti. Az elemző mindezek hatására a növekedés gyorsulására számít, így idén a GDP-növekedés megközelítheti a 0,7 százalékot, jövőre pedig az 1,7 százalékot.
Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a GDP mind negyedéves, mind éves összehasonlításban kissé rosszabb lett az elemzők által vártnál. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez még csak az előzetes adat.
Arról, hogy az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a szakértő kifejtette: átmeneti, egyszeri tényezők húzzák a növekedést: a mezőgazdasági teljesítmény ciklikusan változik, míg a kis súlyú építőiparon belül elsősorban az európai uniós forrásból megvalósuló út- és vasútépítések segítik a növekedést, a lakáspiac például továbbra is nyomott.
Balatoni András szerint a növekedési folyamatok összességében törékenyek, a bruttó hazai termék 0,5-0,6 százalékkal nőhet 2013-ban.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője azt közölte, hogy a mostani GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedév visszaesése utáni „természetes visszapattanás”. Véleménye szerint a második negyedéves adatok azt mutatják, hogy a hajtóerő továbbra is gyenge a gazdaságban. Az elemző az idei év egészére mérsékelt, 0,5 százalékos növekedést vár, míg 2014-re 1,2 százalékot. Ezek az előrejelzések azon a feltételezésen alapulnak, hogy az eurózóna kilábal a recesszióból, és fenntartható növekedési pályára lép – írta a szakértő.(MTI)

Scroll To Top