Elégedetlenek az amerikaiak a gazdasági helyzetükkel

Az amerikaiak többsége még mindig bizalmatlan a gazdaság helyzete iránt az amerikai Pew Research Center legújabb felmérése szerint.

A megkérdezettek 63 százaléka szerint az Egyesült Államok gazdasági rendszere semmivel se biztonságosabb, mint öt évvel ezelőtt a 2008-as nagy gazdasági világválságot megelőzően. Csak 33 százalék gondolja úgy, hogy a rendszer biztonságosabb lett.
A megkérdezettek 54, illetve 52 százaléka szerint alig javult a háztartások bevétele és a munkaerőpiac helyzete. Az emberek szerint leginkább az amerikai tőzsde tért magához, 53 százalék szerint részlegesen,  21 százalék szerint teljesen visszatért a válság előtti szintre.
A Pew felmérésben résztvevők szerint a kormányzati válaszlépések nem bizonyultak elégségesnek ahhoz, hogy egyenletes és kiegyensúlyozott legyen a gazdasági kilábalás. 72 százalék szerint a kormányzat keveset vagy semmit se tett a szegényekért, 71 százalék szerint a középosztályért sem, és 67 százalék szerint a kisvállalkozásokat is cserbenhagyta.
Az amerikaiak 69 százaléka szerint azonban a kormányzat sokat, de legalábbis eleget tett azért, hogy segítse a bankokat és a pénzügyi szervezeteket, 67 százalék szerint a nagyvállalatoknak is jutott elég támogatás, és 59 százalék szerint a gazdagok is megsegítése is megtörtént.
A legnagyobb megosztottságot a piaci szabályozás kérdése keltette. Az összes válaszadó 43 százaléka szerint a kormányzat mára túlszabályozta a piacokat, és ez káros a gazdasági növekedés szempontjából. Összesen 49 százalék szerint azonban még mindig lenne mit szigorítani, mert van még esély egy újabb pénzügyi válságra. Ebben a kérdésben a pártszimpátia éles választóvonalat jelent, a republikánusok 64 százaléka szerint a piac túlszabályozott, míg a demokraták 62 százaléka szerint alulszabályozott, tehát teljesen ellentétes a két tábor véleménye.
Az emberek a legtöbbet még mindig a munkaerőpiac miatt aggódnak (40 százalék), ezt követi a költségvetési deficit (24 százalék), a növekvő árak (22 százalék), majd a pénzügyi és az ingatlanpiac (10 százalék). A válaszadóknak csak 19 százalék gondolta, hogy a gazdaság helyzete jó vagy kiváló, 48 százalék szerint elfogadható és 32 százalék szerint kifejezetten rossz.(MTI)

Scroll To Top