Együttműködési tárgyalásokat kezdett a két legnagyobb régiós tőzsdeüzemeltető

Az esetleges jövőbeli együttműködésről kezdett előzetes egyeztetéseket a közép-kelet-európai térség két legnagyobb tőzsdeüzemeltető vállalata, a Varsói Értéktőzsde és a bécsi, budapesti, ljubljanai és prágai börzéket üzemeltető CEE Stock Exchange Group (CEESEG) – közölte a két társaság pénteken.

A társaságok arról számoltak be, hogy a jelenlegi tárgyalási szakaszban még valamennyi stratégiai lehetőséget és együttműködési utat vizsgálják.
A két társaság azt követően adott ki közleményt, hogy az elmúlt napokban több médium is arról számolt be, a két tőzsdeüzemeltető az összeolvadásról tárgyal.
A Bloomberg hírportál összeállítása szerint a forgalmazott piaci tőkeértéket tekintve nagyjából hasonló méretű a két tőzsdetársaság. A CEESEG esetében ez a szám – a négy tagbörzét tekintve – január végén 130 milliárd euró volt. A bécsi tőzsdecsoport január-februári forgalma 6 milliárd eurót, míg a varsói parketté februárban 8,9 milliárd eurót tett ki.
Az elmúlt években dinamikusan fejlődő varsói tőzsdét 1991-ben hozta létre a lengyel pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy megfelelő platformot teremtsen a privatizációs folyamatoknak. A bécsi tőzsdét 1771-ben hozta létre Mária Terézia. A CEESEG 2004-ban vásárolta meg a Budapesti Értéktőzsdét. (MTI)

Scroll To Top