Egyre népszerűbb béren kívüli juttatás a nyugdíjpénztári hozzájárulás

Bár Európában egyre többen ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítások jelentőségét, itthon sokan még mindig spórolnak a nyugdíjas éveken. A munkáltatóknak azonban van lehetősége és eszköze a dolgozókat az öngondoskodásra, hosszú távú befektetésre motiválni: az OTP Nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint egyre több munkavállaló részesül béren kívüli juttatásként nyugdíjpénztári hozzájárulásban.

 

Budapest, 2024. június 28. A gyorsan változó gazdasági környezet jelenleg nem csak idehaza, de Európában is elbizonytalanítja a lakosság jelentős részét a jövőt illetően. Az európai uniós fogyasztóknak mindössze 42 százaléka bízik abban, hogy kényelmes, anyagilag biztos nyugdíjas évek elé néz majd – derül ki az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer-felméréséből1. Ugyancsak az EIOPA legfrissebb, május végén közzétett felméréséből derül ki, hogy Magyarországon ma az emberek 30 százaléka, vagyis kevesebb mint egyharmada érzi azt, hogy gond nélkül meg tud majd élni egyedül a nyugdíjából2.

 

A helyzet azonban közel sem reménytelen: a már idézett Eurobarométer-felmérés vizsgálta azokat a befizetőket is, akik nevében a munkáltatójuk csatlakozott nyugdíjcélú megtakarításhoz. Az eredmények alapján nagy többségük (53 százalék) magabiztosabb a nyugdíjas éveiket illetően, mint azok, akik nem rendelkeznek foglalkoztatói nyugdíjrendszerrel (37%). A munkáltatóknak lehetőségük van gyarapítani béren kívüli juttatásként a munkavállalók nyugdíjmegtakarításait: ez lehet fix összeg vagy a munkabér meghatározott százaléka, illetve cafeteria keretében adott juttatás is.

 

„A nehéz piaci környezetben is növekedett a munkáltatói hozzájárulások aránya az OTP Nyugdíjpénztárnál, négy év alatt, 2019 és 2023 között 23-ról 29 százalékra nőtt. 2024 első negyedévében a munkáltatói hozzájárulások összege meghaladta a 2,4 milliárd forintot, mely 17%-kal magasabb az előző év hasonló időszakához képest” – mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

 

A munkáltatók egyre érzékelhetőbben ismerik fel annak fontosságát, hogy motiválják munkavállalóikat a nyugdíjpénztári gondoskodásra, mint hosszú távú befektetésre. Ez a dolgozók számára is kényelmes, időtakarékos megoldás, hiszen a szükséges nyugdíjpénztári teendőket a munkáltató végzi el és lényegesen előnyösebb juttatási forma a fizetésbe épített, rövid távú megoldások helyett.

 

A munkáltató azon munkavállalói részére fizethet munkáltatói hozzájárulást, akik vele munkaviszonyban állnak. A munkáltatói tag a munkáltatói hozzájárulásból egyetlen olyan munkavállalóját sem zárhatja ki, aki nála legalább 6 hónapja munkaviszonyban áll. A munkáltatói hozzájárulásnak minden munkavállalóra nézve egységesnek kell lennie, ami lehet azonos összeg, a munkabér meghatározott százaléka, vagy a béren kívüli juttatás (cafeteria) keretén belül a munkavállaló által meghatározott összeg.

 

1 https://www.eiopa.europa.eu/publications/consumer-trends-report-2023_en
2 https://www.euronews.com/business/2024/05/31/pensions-in-europe-which-countries-are-best-and-worst-for-retirement

Scroll To Top