Egis: 6,587 milliárd forint adózás utáni nyereség a folyó üzleti év első negyedévében

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 6,587 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a 2012. október 1. és december 31. közötti negyedévben, ami 24 százalékkal magasabb az előző év azonos negyedévénél – közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.

Az Egis üzleti évének első negyedévében a konszolidált adózás előtti eredmény 7,052 milliárd forint lett, ez 23 százalékos emelkedés a bázishoz képest.
Az első negyedévben 31,445 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el a csoport. Ez 3 százalékkal több az elmúlt évinél. A tavalyi üzleti év első negyedévében a forint gyengülése kedvezően hatott az árbevétel forintértékére, a tárgyévben a hazai deviza erősebb szintje csökkentette a forgalom kimutatott értékét.
Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. üzleti éve október 1-jétől szeptember 30-áig tart.
Az első negyedévben Magyarországon az Egis csoport konszolidált árbevétele 7,148 milliárd forint lett. Ez 20 százalékos csökkenésnek felel meg az előző év első negyedévéhez képest. A csökkenés egyrészt az erős bázis, másrészt a folytatódó árcsökkenés következménye.
A magyarországi gyógyszerpiac az IMS (International Medical Statistics) adatai szerint a 2012. október – december közötti negyedév során értékben 3,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. forintban mért piaci forgalma – elsősorban a vaklicitek hatására csökkenő árak következtében – 14  százalékkal mérséklődött, az értékben mért piaci részesedése 4,5 százalékos volt a negyedévben. A társaság a generikus gyártókat sújtó kényszerű árcsökkentések mellett továbbra is hetedik volt a negyedév során a szállítók forgalmi érték szerinti rangsorában. A generikus gyógyszergyárak között megőrizte harmadik helyét.
Az Egis csoport teljesítményében továbbra is meghatározó a külpiaci tevékenység, azon belül is a saját kereskedelmi hálózattal lefedett Oroszország és a FÁK, valamint a kelet-európai országok szerepe kiemelkedő.
Az Egis üzleti évének első negyedévében 85,764 millió eurót ért el az Egis csoport konszolidált kivitele, ami 22 százalékkal magasabb a bázishoz képest. A FÁK-régióban (Oroszországgal együtt) az értékesítés 42,7 millió eurót ért el, 18 százalékkal többet a bázisnál. A kelet-európai országokban az Egis csoport 30,4 millió euró értékben adott el termékeket. Az előző évhez képest ez 17 százalékos növekedés. Az egyéb területeken az első negyedév forgalma 55 százalékkal haladta meg a bázist.
Az első negyedév során az Egis csoport a legnagyobb piacán, Oroszországban 29,0 millió euró forgalmat realizált, 12 százalékkal többet a tavalyinál (1,17 milliárd rubel, 8 százalékos növekedés a bázishoz képest). A negyedév során egy új termék értékesítését kezdte meg az Egis. Emellett a negyedév forgalmára kedvezően hatott a társaság által az elmúlt évben végrehajtott kereskedelmi hálózatbővítés, amelynek eredményeként jelentősen növekedett a társaság piaci lefedettsége Oroszországban.
Az Egis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek, kedden az Egis 33,8 millió forintos forgalom mellett 180 forinttal, 0,99 százalékkal 18 060 forintra gyengült. (MTI)

Scroll To Top