Eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza Ausztriába

Eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza Ausztriába, de az osztrák hatóságok bizonyíték hiányában egyelőre tehetetlenek velük szemben.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) szerint Ausztriából eddig 170-en utaztak Szíriába, hogy a szélsőséges iszlamista erők oldalán az ottani harcokhoz csatlakozzanak. A hivatal vezetője elmondta: többen vannak, akik ingáznak a két ország között, azonban ha nincsen elegendő bizonyíték, úti okmányaik nem vonhatók be.
A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium még decemberben hozta létre a szélsőségesekkel foglalkozó tanácsadó központját. A szervezet által üzemeltetett forródróton azoknak a hívásait fogadják, akiknek a környezetében élő fiatalok szélsőséges iszlamista eszméket akarnak követni.
A szervezet vezetője az ORF-nek (Osztrák Rádió és Televízió) nyilatkozva elmondta: csaknem nyolcvan hívás érkezett az elmúlt másfél hónapban. Egy család esetében biztosra vehető, hogy fiuk már kiutazott Szíriába, vele a szakemberek már nem tudnak sokat kezdeni. Elmondta továbbá: meglehetősen sok szülő telefonált, akik maguk nem követik az iszlám vallást. A műsor által megkérdezett imám szerint a legtöbb fiatalt, aki csatlakozott a szélsőségesekhez, frusztrálja egy idő után a döntése, miután tapasztalja az erőszakos cselekedeteket, valamint a rezsim működését.
A Der Standard című osztrák napilap szombati számában közölt felmérés szerint minden második ausztriai választópolgár veszélyesnek tartja az iszlámot, és a válaszadók csaknem fele látja úgy, hogy az iszlám meg akarja változtatni az osztrák társadalmat. A megkérdezetteknek csupán 19 százaléka gondolja úgy, hogy Ausztria helyesen kezeli az iszlámkérdést. Tízből minden hetedik megkérdezett azt mondta, az osztrákok nem tudnak eleget az iszlámról. A kutatást elemző piackutató úgy véli, az osztrákok azt szeretnék, hogy az ott élő muszlimok egyértelműen határolódjanak el a szélsőséges Iszlám Államtól.
Európai becslések alapján ez idáig csaknem háromezren csatlakoztak a földrészről a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból, csaknem 500-an Nagy-Britanniából és Németországból, 300-an Belgiumból és mintegy százan Dániából.(MTI)

Scroll To Top