EBRD: befektetési rekord 2012-ben

Rekordot döntött tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a közép- és kelet-európai átalakuló gazdaságokban végrehajtott befektetések száma, jóllehet a befektetések összértéke valamelyest csökkent – közölték pénteken a bank londoni székhelyén.

Az előzetes összesítés szerint az EBRD a tevékenységi területéhez tartozó országokban összesen 388 programhoz nyújtott finanszírozást 2012-ben. Ez a bank fennállásának eddigi 22 éve alatt a legnagyobb éves szám.
Az EBRD pénteki összesítése szerint a tavalyi befektetések összértéke 8,7 milliárd euró volt a hagyományos működési terület gazdaságaiban.
A bank emellett hat programra összesen 181 millió eurós finanszírozást hagyott jóvá a déli és a keleti mediterrán térségben.
Az EBRD 2011-ben 380 programot támogatott 9 milliárd euró értékben.
Tavaly az EBRD megkezdte befektetési tevékenységét Egyiptomban, Marokkóban, Jordániában és Tunéziában, a program célja  a közel-keleti és észak-afrikai gazdaságok korszerűsítési folyamatának támogatása a térségben kezdődött politikai átalakulás nyomán.
A bank londoni székhelyén pénteken közölték, hogy az EBRD 2015-re évi 2,5 milliárd euró beruházást tervez ebben az országcsoportban.
A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is Oroszország volt az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi célországa, hozzávetőleg 2,6 milliárd eurós befektetéssel, amely a teljes finanszírozási összeg 30 százaléka volt.
Az EBRD a pénteki tájékoztatón kiemelte, hogy a közép-, dél- és kelet-európai gazdaságokat különösen keményen sújtja az euróövezet gazdasági zűrzavara. Ezért a bank ebben a térségben 4 milliárd eurós finanszírozást szeretne végrehajtani a következő két évben, a Világbankkal és az Európai Beruházási Bankkal közösen kezdeményezett akcióterv keretében.
Az EBRD a térségben elsősorban olyan gazdaságpolitikák meghonosítását kívánja elősegíteni, amelyek javítják az üzleti klímát és helyreállítják a befektetői bizalmat.
A bank – amely a legnagyobb egyedi befektető jelenlegi működési országcsoportjában – a tevékenységi területén végigsöprő pénzügyi válság miatt jó ideje felülvizsgálta azt a korábbi stratégiáját, amelynek alapján – ha megvalósult volna – a közép- és kelet-európai EU-tagállamok már 2010 óta nem részesülnének új finanszírozásban az EBRD részéről.
A bank 2006-ban jelentette be, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re „kiérik” a pénzintézetből, vagyis azután nem lesz már szükségük közvetlen EBRD-finanszírozásra.
A pénzügyi válság elhatalmasodása után, 2008-ban azonban az EBRD közölte, hogy a kialakult válsághelyzetre tekintettel leállítja a közép-európai EU-térségből akkor már elkezdődött kivonulási folyamatot, sőt növeli a régió támogatását.
A működési területhez tartozó országcsoport támogatásának növeléséhez az EBRD ugyanakkor 50 százalékos tőkeemelést is kért a részvényes országoktól; ezt a Zágrábban megrendezett 2010-es éves közgyűlésen jóváhagyták.
Az EBRD arra számít, hogy 2010-től 2015 végéig összesen több mint 50 milliárd euró új finanszírozást tud nyújtani a működési területéhez tartozó országoknak.
A kereskedelmi bankok és más partnerek kapcsolódó társfinanszírozásaival együtt a londoni pénzintézet számításai szerint elérheti a 150 milliárd eurót az EBRD irányításával megvalósuló programok értéke a 2015 végéig tartó időszakban.

Forrás:MTI

Scroll To Top